Unicef



PERSBERICHT

'Beleid voor kinderen en jongeren onsamenhangend en strijdig met Kinderrechtenverdrag'

Verenigde naties bekritiseert nederlands jeugdbeleid

Den Haag, 30 januari 2004 * Het Nederlands beleid ten aanzien van kinderen en jongeren is onsamenhangend en op een aantal punten strijdig met het VN-Verdrag voor de Rechten van het Kind. Die conclusie valt te trekken uit de 'Concluding Observations' die het Comité voor de Rechten van het Kind vandaag naar buiten bracht. De kinderrechtensituatie in Nederland is de afgelopen maanden uitgebreid aan de orde geweest in het VN-Comité, dat toeziet op de naleving van het kinderrechtenverdrag. Zowel de Nederlandse regering als tal van kinderrechtenorganisaties hebben hun zienswijze gerapporteerd en zijn vervolgens gehoord. De kritiek van het Comité spitst zich met name toe op de nieuwe Vreemdelingenwet, de bezuinigingen op het jeugdbeleid en het uitblijven van wetgeving tegen het slaan van kinderen. Bovendien constateert het Comité dat de lang beloofde kinderombudsman er nog altijd niet is.

De aanbevelingen van het Comité zijn opvallend negatief over het Nederlands jeugdbeleid. Het stelt een "lack of a comprehensive plan of action" vast. Bovendien wordt er te weinig overheidsgeld besteed aan beleid ten aanzien van kinderen en jongeren. In het bijzonder neemt het Comité aanstoot aan de bezuinigingen op de Kinder- en Jongerenrechtswinkels en op vele jongerenorganisaties.

Veel aandacht in de aanbevelingen gaat uit naar het Nederlandse vreemdelingenbeleid. De nieuwe Vreemdelingenwet noemt het Comité expliciet in strijd met het Verdrag voor de Rechten van het Kind. De wet dient herzien te worden en in lijn gebracht met het kinderrechtenverdrag. De kritiek richt zich met name op de spoedprocedure voor asielaanvragen, de campussen voor alleenstaande minderjarige asielzoekers, het te snel opsluiten van uitgeprocedeerden en het veronachtzamen van diverse basisrechten van kinderen van uitgeprocedeerden. Het VN-Comité wijst de Nederlandse regering op haar verdragsplicht om ook deze laatste groep huisvesting te bieden: gezinnen met kinderen mogen niet op straat gezet worden

Ook kindermishandeling krijgt de nodige aandacht in de aanbevelingen van het Comité. Het Comité dringt er bij de Nederlandse regering op aan om snel te komen tot wetgeving die het slaan van kinderen verbiedt. Dergelijke wetgeving zou gepaard moeten gaan met publieksvoorlichting op dit terrein. In het algemeen mist het Comité bovendien een concreet regeringsbeleid op het gebied van kindermishandeling.

De kinderrechtenorganisaties verenigd in het Kinderrechtencollectief reageren instemmend op de bevindingen van het VN-Comité. 'Wij zien het als een bevestiging van de zorgen, die wij zowel in onze rapportage als in de hoorzitting voor het Comité verwoord hebben', aldus Stan Meuwese, voorzitter van het Kinderrechtencollectief.

Nederland ratificeerde het VN-Verdrag voor de Rechten van het Kind, dat in 1989 unaniem door de Algemene Vergadering van de VN werd aangenomen, in 1995. De Nederlandse kinderrechtensituatie is nu voor de tweede maal door het Comité onder de loep genomen. Ook in 1999 deed het Comité aanbevelingen aan de regering ter verbetering van de implementatie van het Verdrag voor de Rechten van het Kind in ons land.