ABVAKABO FNV

Onverantwoorde keuze ten koste van personeel LHV

Zoetermeer, 30 januari 2004

De keuze van het ministerie van VWS en Zorgverzekeraars Nederland om bijna al het personeel van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) per 1 juli 2004 te ontslaan is onbegrijpelijk en onverantwoord. Dat zegt ABVAKABO FNV in reactie op het voorgenomen ontslag van ongeveer 350 werknemers van de LHV. 'De werkzaamheden blijven gewoon bestaan, dus dit collectief ontslag slaat echt nergens op' zegt regiobestuurder Wim van der Hoorn van ABVAKABO FNV.

Bij de LHV werken ongeveer 400 mensen, deels in de belangenbehartiging. Het grootste deel van de werknemers ondersteunt echter huisartsen bij deskundigheidsbevordering, praktijkinrichting en praktijkvoering. De belangenbehartiging en de ondersteuning van de LHV moeten volgens het ministerie van VWS en Zorgverzekeraars Nederland strikt gescheiden worden. Dat leidde vandaag tot de mededeling dat 350 mensen worden ontslagen.

De financiering van de ondersteuning blijft bestaan. Ook de vraag naar de ondersteuning is niet in het geding. De huisartsenvereniging en de zorgverzekeraars kunnen het kennelijk niet eens worden over een nieuwe organisatie na 1 juli van dit jaar. Van der Hoorn: 'Het personeel wordt zo een speelbal van politieke en commerciële belangen'. De bond is van mening dat er ook andere oplossingen mogelijk zijn, die meer recht doen aan de belangen van de medewerkers en hun expertise. Van der Hoorn: 'Dit moet gewoon anders, het ministerie en de zorgverzekeraars moeten hun verantwoordelijkheid nemen'. ABVAKABO FNV wil graag meedenken over oplossingen voor deze situatie.

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.
Wilt u meer weten over ABVAKABO FNV en de zorg, kijk op www.abvakabo.nl of neem contact op met:

Wim van der Hoorn regiobestuurder (06) 51576941 Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

30 jan 04 17:32