Artsen zonder Grenzen


Eerste project voor gratis aidsremmers in Ethiopië van start in Humera

vrijdag 30 januari 2004

Artsen zonder Grenzen en de regionale gezondheidsdienst in Tigray zijn deze week begonnen met het eerste programma voor gratis antiretrovirale (ARV) therapie voor HIV/aidspatiënten in Ethiopië. In het Kahsay Abera ziekenhuis in Humera krijgen inmiddels de eerste dertien patiënten hun medicijnen.

Het nieuwe ARV-programma is onderdeel van het streven van de Ethiopische regering en AzG naar een grotere beschikbaarheid van aidsremmers.

We zijn erg blij met de start van dit deel van het aidsbehandelprogramma. In nauwe samenwerking met de regionale en nationale autoriteiten hebben we aangetoond dat het mogelijk is ARV-behandeling te verzorgen in Humera. We hopen snel grotere aantallen patiënten te kunnen helpen. De bedoeling is het programma een voorbeeld en een bron van kennis wordt voor anderen, zegt Rik Nagelkerke, landencoördinator van de AzG in Ethiopië.

Terwijl in andere delen van Ethiopië het nodige is gedaan om aidsremmers te introduceren, is de behandeling voor de bevolking van het afgelegen Humera nog steeds onbereikbaar. De bevolking van Humera loopt meer risico, omdat de aanwezigheid van grote aantallen alleenstaande mannen, onder wie seizoenarbeiders, veel prostituees aantrekt. Bovendien is de overheid van plan de weg naar Noord-Sudan te heropenen, waarmee het aidsvirus nog meer toegang kan krijgen naar het oosten van Tigray. En alsof dat nog niet genoeg is, ligt Humera ook nog eens in een laagland waar tropische ziekten als kala azar voorkomen, die kunnen toeslaan als HIV/aids het immuunsysteem aantast.
---