Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
TRCJZ/2004/714
datum
30-01-2004

onderwerp
Prejudiciële vragen kokkelvisserij; conclusie advocaat-generaal

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

Hierbij informeer ik u over de conclusie van de Advocaat-Generaal van het Europees Hof van Justitie van 29 januari j.l. betreffende prejudiciële vragen van de Raad van State omtrent de uitleg en toepassing van artikel 6 van richtlijn 92/43/EEG van de Raad van 21 mei 1992 inzake de instandhouding van de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna (verder: habitatrichtlijn). Deze conclusies zijn hierbij bijgevoegd.

De belangrijke conclusies van de Advocaat-Generaal zijn: a. Bestaand gebruik in aangewezen richtlijngebieden dient te worden getoetst aan artikel 6, derde lid, van de habitatrichtlijn als voor dergelijke activiteiten in beginsel elk jaar vergunning wordt verleend.
b. De in artikel 6, tweede lid, van de habitatrichtlijn opgenomen verplichting om passende maatregelen te nemen teneinde te voorkomen dat de kwaliteit van deze gebieden verslechtert of storende factoren optreden met significante gevolgen, geldt altijd en onverkort, ook als toestemming is verleend voor de desbetreffende activiteiten.
c. Bij redelijke twijfel over de afwezigheid van significante gevolgen dient een passende beoordeling plaats te vinden. Significante gevolgen zijn alle gevolgen die schadelijk zijn voor de instandhoudingsdoelstelling van het betreffende gebied. d. Het voorzorgsbeginsel brengt met zich dat alleen toestemming mag worden verleend als naar overtuiging van het bevoegd gezag geen redelijke twijfel bestaat over de afwezigheid van schadelijke gevolgen.

In hoeverre te zijner tijd sprake zal zijn van een Hofuitspraak die eventueel gevolgen zou kunnen hebben voor de Nederlandse wetgeving is alsdan pas aan de orde.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

Bijlage:
(Niet in elektronische vorm beschikbaar)

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Prejudiciële vragen kokkelvisserij; conclusie advocaat-generaal (PDF-formaat, 28 kB)


---