College Bescherming Persoonsgegevens


30 januari 2004

Onderwijsinstellingen mogen commissie Schutte gegevens studenten verstrekken

Naar het oordeel van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) kunnen de onderwijsinstellingen de noodzakelijke persoonsgegevens van ingeschreven studenten verstrekken aan de commissie Rekenschap (commissie Schutte).

Op verzoek van de Functionaris voor de gegevensbescherming van de Technische Universiteit Delft en de HBO-Raad heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) de rechtmatigheid van een dergelijke verstrekking onderzocht.

Naar het oordeel van het CBP kan de gevraagde verstrekking gebaseerd worden op artikel 8, onder c (wettelijke verplichting) in combinatie met artikel 8, onder e: goede vervulling van een publiekrechtelijke taak door het bestuursorgaan waaraan de gegevens worden verstrekt, in dit geval toezicht door de Minister van Onderwijs.

Het CBP treedt niet in de beoordeling van de vraag of de mandatering van de commissie Schutte voor deze taak in overeenstemming is met het Algemene wet bestuursrecht.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) - onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) - houdt toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.