Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van het kamerlid Arib over mogelijke actie van huisartsen in IJmond inzake ANW-diensten.

1.
Heeft u kennisgenomen van het bericht "Staking huisartsen IJmond-Diensten worden afgebouwd om bezuiniging op huisartsenpost"? 1)

1
Ja.

2.
Hoe beoordeelt u de actie van de huisartsen in IJmond om vanaf februari a.s. de avond-, nacht- en weekenddiensten (ANW-diensten) uit protest tegen de bezuiniging op de huisartsenpost in Beverwijk af te bouwen?

2.
Een dergelijke actie komt voor rekening en verantwoording van de betreffende huisartsen zelf. Hoe dan ook, de continuïteit van de huisartsenzorg, ook gedurende de avond-, nacht- en weekenddiensten dient gewaarborgd te blijven. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) houdt daarop toezicht.

3.
In hoeverre leiden de bezuinigingen in het algemeen en in dit bijzondere geval tot onoverkomelijke financiële en kwaliteitsproblemen voor de huisartenposten?

3.
In het Algemeen Overleg van 18 juni 2003 over de huisartsenzorg heb ik de Kamer reeds gewezen op het feit het door VWS ­ op basis van ramingen van LHV en ZN ­ beschikbaar gestelde bedrag voor de infrastructurele kosten van de huisartsendienstenstructuren (ca. Euro 70 miljoen) fors is overschreden. Er is sprake van grote kostenverschillen die niet verklaard kunnen worden door verschil in grootte. Ik heb u toen aangegeven dat ik de efficiencykorting op de zorg in het algemeen, in het bijzonder op de huisartsendienstenstructuren ­ mede in het licht van de algemene financieel-economische situatie ­ reëel vindt.
De IGZ heeft mij laten weten dat zij de berichtgevingen vanuit de agerende huisartsen en huisartsenposten oppakt als een melding. Zij zal nagaan of er nog sprake is van verantwoorde zorg. De betreffende brief van de IGZ, waarbij wordt gewezen op hun verantwoordelijkheid in deze, heeft de huisartsen en huisartsenposten inmiddels bereikt.

4.
Herinnert u zich eerdere vragen en de daarop verstrekte antwoorden met betrekking tot een mogelijke actie van de huisartsen in IJmond 2) met als motivatie de tekortschietende vergoeding voor ANW-diensten?

4.
Ja.
Het belangrijkste motief voor de betreffende actie was het uurtarief voor de ANW-diensten: men verkeerde in de veronderstelling dat er een afspraak bestond tussen de LHV, ZN en VWS dat het uurtarief per 1 januari 2003 van Euro 45,38 verhoogd zou worden naar Euro 65. Het CTG heeft de betreffende huisartsen op 10 december 2002 als reactie daarop laten weten dat een dergelijke afspraak niet bestond. De efficiencykorting van 5% waar het nu om gaat betreft de infrastructuur, en moet los worden gezien van het inkomensverhaal.

2

5.
Kunt u aangeven in hoeverre de financiële problemen zich voordoen bij andere huisartsenposten, en in hoeverre sprake is van een landelijk financieringsprobleem? Is er, mede gezien de toegepaste efficiencykorting, sprake van een structureel probleem?

5.
Op basis van mij bereikte berichtgevingen kan ik op dit moment niet tot de conclusie komen dat er sprake is van een landelijk financieringsprobleem,c.q. een structureel probleem.

6.
Bent u het eens met de stelling dat de financiële verantwoordelijkheid die u draagt voor de huisartsenzorg, het voor andere partijen onmogelijk maakt om optimale bereikbaarheid en kwaliteit te waarborgen van de huisartsenzorg? Zo neen, kunt u aangeven hoe verzekeraars en huisartsen de kwaliteit en de bereikbaarheid met de schaarse middelen kunnen waarborgen? Zo ja, kunt u aangeven hoe uw standpunt, dat de verantwoordelijkheid voor een bereikbare en kwalitatieve huisartsenzorg bij de huisartsen en verzekeraars dient te liggen zich verhoudt tot de hierboven geschetste situatie?

6.
Zoals eerder aangegeven in het antwoord op vraag 3 zal de IGZ nagaan of er momenteel sprake is van verantwoorde zorg.
De IGZ is vorig jaar gestart met een onderzoek naar de toegankelijkheid en kwaliteit van de huisartsendienstenstructuren. Daarnaast loopt ook het eerdergenoemd onderzoek van CVZ. Omdat ik de resultaten van die onderzoeken wil afwachten, is het prematuur reeds nu op uw vragen in te gaan.

1) Trouw, 20 januari jl.
2) Aanhangsel-Handelingen nr. 701, vergaderjaar 2002-2003.


---- --
---
URL: http://www.opennieuwsbank.nl/inp/2004/01/28/F008.htm?fmt=KAAL Result: ERROR: No DOCS found in http://www.opennieuwsbank.nl/inp/2004/01/28/F008.htm?fmt=KAAL