Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Kant over mogelijke onrust binnen de Raad van Bestuur van het Oosterscheldeziekenhuis te Goes (2030406100)

1
Wat is uw reactie op de onrust rondom het ontslag van het lid van de Raad van Bestuur van het Oosterscheldeziekenhuis te Goes, de heer Schuitevoerder, en de werving en selectieprocedure van een nieuw lid?

1
Volgens mijn informatie is het lid van de Raad van Bestuur op non-actief gesteld naar aanleiding van een verschil van inzicht met betrekking tot (de uitkomsten van) de selectieprocedure voor een nieuw te benoemen voorzitter van de Raad van Bestuur. Ik betreur de daarmee gepaarde gaande onrust in de instelling. In het geval van de Stichting Oosterscheldeziekenhuizen is het de taak van de Raad van Toezicht en Advies en de Raad voor Maatschappelijke Rekening en Verantwoording om de onrust te beperken en zo spoedig mogelijk een oplossing voor de ontstane situatie te vinden.

2
Wat is uw reactie op "de woede" en "verbijstering" over dit ontslag, en wat is uw mening dat dit tegen de wens van het management, het personeel en de patiëntenraad ingaat?

2
De Raad van Toezicht en Advies is volgens de Statuten van de Stichting bevoegd beslissingen te nemen aangaande de benoeming, eventuele schorsing en/of op non- actiefstelling en het ontslag van leden van de Raad van Bestuur. Dat dergelijke beslissingen binnen de instelling leiden tot reacties van individuele medewerkers en adviesorganen is niet uitzonderlijk. Het is de verantwoordelijkheid van beide toezichthoudende organen van de instelling (de Raad van Toezicht en Advies en de Raad voor Maatschappelijke Rekening en Verantwoording) om deze reacties in goede banen te leiden.

3
Bent u bereid te onderzoeken of, zoals de patiëntenraad stelt, de afgesproken procedure "met voeten is getreden"?

3
Indien de Patiëntenraad van mening is dat het bestuur niet conform gemaakte afspraken heeft gehandeld, heeft deze raad als formeel adviesorgaan de mogelijkheid om de gang van zaken met het bestuur te evalueren.

4
Bent u bereid in het belang van niet verdergaande demotivering van personeel en om de onrust niet verder te laten oplopen, een onderzoek naar de gang van zaken in te stellen en een initiatief tot bemiddeling te nemen? Zo ja, wilt u bij dit onderzoek en deze bemiddeling nadrukkelijk de opdracht meegeven bij voorkeur te zoeken naar een oplossing zonder dure interim-bestuurder?

4
Beide toezichthoudende bestuursorganen van de Stichting Oosterscheldeziekenhuizen (de Raad van Toezicht en Advies en de Raad voor Maatschappelijke Rekening en Verantwoording) zijn verantwoordelijk voor een spoedige oplossing van het interne conflict. Ik zie geen reden een initiatief tot bemiddeling te nemen. In onderhavige situatie, waar geen Raad van Bestuur meer functioneert, is de aanstelling van een interim-bestuurder onontkoombaar.


---- --