Provincie Zuid-Holland




Geslaagde Jongerendebatdag

De Christelijke Scholengemeenschap 'Oude Hoven' (Gorinchem) en het Stanislas College (Delft) hebben laten zien dat zij de beste scholieren-debaters in huis hebben. Dat bleek tijdens de Zuid-Hollandse finales van VARA's scholierendebatwedstrijd 'Op weg naar het Lagerhuis'. Gezien het grote aantal deelnemende scholen, levert de provincie Zuid-Holland twee winnaars voor landelijke finales die in het voorjaar worden gehouden en 'live' door de VARA worden uitgezonden. Gedeputeerde Jeugdbeleid van de provincie Zuid-Holland Lennie Huizer huldigde de winnaars in de Statenzaal van het Provinciehuis en wenste hen veel succes bij de eindstrijd.

Welke rol spelen jongeren bij veiligheid?

In totaal discussieerden op 21 januari 2004 (Stadhuis, Rotterdam) en 30 januari 2004 (Provinciehuis, Den Haag) ruim 300 jongeren over tal van maatschappelijke onderwerpen. Vast element in alle debatten was de discussie over de vraag of - en zo ja: hoe - jongeren moeten meewerken aan een veiliger samenleving. Op dit punt kon iedere jongere zijn eigen persoonlijke mening geven. Dat jongeren een rol spelen, en deze rol ook graag spelen, leidt geen twijfel. Dit werd door alle deelnemers onderschreven. De debatterende jongeren waren het vaak roerend met elkaar eens over de noodzaak en de urgentie van gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen. Echter, over de invulling van die rol, verschilden zij vaak hartgrondig van mening.

"De strafmaat variëren naar culturele achtergrond? Dat kan natuurlijk niet! Dan zou een Marokkaan de hand worden afgehakt, terwijl de Nederlander voor drie uurtjes naar HALT mag", aldus het Stanislas College tijdens de provinciale finale in Den Haag. Echter, wie zijn oor te luisteren had gelegd tijdens de voorrondes eerder op de dag, had - in tal van andere bewoordingen - herhaaldelijk vergelijkbare meningen kunnen horen. Jongeren willen graag meedenken en meedoen. De provincie Zuid-Holland geeft hen graag de kans. De Zuid-Hollandse Jongerendebatdagen en de provinciale Jeugdpanels tonen dit aan.

Nationaal Jeugddebat

Ook debatteerden jongeren - onder leiding van Lennie Huizer - met provinciale politici als voorbereiding op het Nationale Jeugddebat in de Tweede Kamer. Statenleden Edit Hallensleben (PvdA) en Lenneke van der Meer (Leefbaar Zuid-Holland) lieten zich verrassen door de ideeën van de politici in de dop.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon: 070 - 441 6622.

www.zuid-holland.nl