SPILL E-PROJECTS BV

Hilversum, 30 januari 2003

Gelukkig versus tevreden zijn.

Resultaten Levensloop Nederlandse en Markokkaanse jongeren

11)Nederlandse en Marokkaanse jongeren spreken zich uit over hun toekomst.

Op basis van een subsidie van het Ministerie van Sociale zaken betreffende 'Levensloop'hebben de jongerensites Leerlingen.com en Yasmina.marokko.nl i.s.m. MarketResponse 'Levensloop' in kaart gebracht. De hoofdresultaten van de deskresearch, kwalitatief en kwantitatief onderzoek zijn:

Zowel allochtonen als autochtone jongeren (14 t/m 18 jaar, opleidingsniveau MBO/VMBO) denken nog niet zo heel sterk na over hun toekomst. Met name het afmaken van een opleiding staan centraal. Gezondheid vinden ze het meest belangrijk in de toekomst. Familie, vrienden en een goede baan zijn eveneens erg belangrijk. Veel vrije tijd en weinig stress wordt als minst belangrijk gezien.

Marokkaanse jongeren die over levensloopthema's zoals trouwen, levensruimte en leefregels communiceren, betrekken daarin vaak hun godsdienst. Ze discussiëren over de normen, maar ook de marges die mogelijk zijn. Het 'hoe' staat centraal. Ze willen in de toekomst met name tevreden zijn.

Nederlandse jongeren praten op een hedonistische wijze over de toekomst. Ze communiceren op een oppervlakkige wijze over de toekomst. Tevens staat het 'hoe'centraal. Zij willen met name gelukkig zijn in de toekomst.

De Marokkaanse jongeren denken meer traditioneel dan de Nederlandse jongeren in zake van emancipatie. Desondanks blijken ook de Nederlandse VMBO / MBO jongeren in merendeel te kiezen voor een situatie waarin met name vrouwen opdraaien voor de huishouding en het opvoeden van kinderen.

Met name bij allochtone vrouwen is het noodzaak om hen vroeg in het arbeidsproces te laten participeren, waardoor zij een substantieel deel bijdragen aan het gezinsinkomen. Zodanig dat dit niet gemist kan worden als er (dure) kinderen komen en in het arbeidsproces blijven participeren. Daarbij is het noodzaak om de familie van de kinderen van deze noodzaak te overtuigen.

De resultaten van zowel de deskresearch, kwalitatief als kwantitatief onderzoek zijn op te vragen via www.spill.nl

Het verslag van de onderzoeksresultaten is ook op te vragen bij Peter Driessen, Spill BV, Arendstraat 1-3, 1223 RE Hilversum. Tel
035-6478248 of mail peter@spill.nl.

Op dit persbericht berust geen Embargo.


02 feb 04 09:32