Gemeente Borsele

Jongeren spreken leeftijdgenoten aan op wangedrag

Heinkenszand, 30 januari 2004

Al geruime tijd zijn ramen en (aanplak)borden in de gemeente Borsele regelmatig beplakt met opvallende anti-vandalismeposters. De posters zijn ondertekend met dehuus. Het eerste deel van deze actie wordt nu afgesloten met een poster waarop de identiteit van dehuus wordt onthuld. Achter dehuus schuilt de werkgroep Veiligheid van de Jongerenraad Borsele. De actie ging in september van start en elke twee weken verscheen er een nieuwe poster en in totaal kwamen er 9 posters uit. De actie wordt met een tweede serie posters voortgezet.

Vandalisme
Vandalisme is in de gemeente Borsele een zaak die, naast veel overlast, hoge kosten met zich meebrengt. Uit het vandalismeoverzicht van bijvoorbeeld 2002 blijkt dat er in de gemeente aan gemeentelijke eigendommen voor 53.000,- is vernield.
De Jongerenraad wil het probleem van vandalisme/overlast vanuit haar optiek aanpakken. Ze doen dit door middel van een posteractie. De teksten van de posters zijn positief, confronterend en humoristisch. De posters geven daarnaast aanleiding tot nadenken over vandalisme. De achterliggende gedachte is, dat vandalen zich bewust worden van hun gedrag en dat omstanders op de een of andere manier actie ondernemen als ze ergens vandalisme ontmoeten.

Internetsite
De site www.dehuus.nl ging op 10 oktober de lucht in. Hierop zijn alle slogans te vinden en daarbij fotos met wat het gesloopte kost.