Erasmus


30-01-04: Uitbreiding parate uren op komst Nieuw gebouw heliteam in gebruik

Rotterdam, 30 januari 2004 - Vandaag is het nieuwe gebouw voor het Mobiel Medisch Team van het Traumacentrum Zuid-West Nederland officieel in gebruik genomen op Rotterdam Airport, de standplaats van de traumaheli. Het Mobiel Medisch Team zal bovendien dagelijks langer paraat zijn.

Sinds 1997 maakte het Mobiel Medisch Team (MMT) gebruik van een tijdelijk onderkomen in een vliegtuighangar. Nu is in samenwerking met de directie Huisvesting van het Erasmus MC een geheel eigen onderkomen gerealiseerd, met onder meer een weerstation, werk- en verblijfsruimten voor de teamleden en faciliteiten voor onderwijs, training en de steriele opslag van medische materialen.

Drs. Willem Geerlings, lid Raad van Bestuur Erasmus MC en voorzitter van de Landelijke Vereniging voor Traumacentra, kondigde bij de gelegenheid de uitbreiding van de paraatheid van het MMT aan. Het MMT, dat bestaat uit een arts, een verpleegkundige en een piloot, is binnenkort ook in de winter van 7.00 tot 19.00 uur beschikbaar. Op dit moment kan het MMT, dat zich met de traumahelikopter naar ernstige ongevallen begeeft, alleen in actie komen als het licht is en de weersomstandigheden dit toelaten. Buiten de daglicht-uren kan echter gebruik worden gemaakt van de zogenaamde 'trauma-auto', die net als de traumaheli niet bedoeld is voor het vervoer van patiënten, maar voor het snel ter plaatse krijgen van het MMT. De MMT-artsen in Rotterdam zijn specifiek opgeleide ongevalchirurgen of anesthesisten uit het Erasmus MC.

Erasmus MC heeft voor de locatie Rotterdam Airport gekozen vanwege de goede faciliteiten van de luchthaven en de gunstige ligging in zuid west Nederland en dichtbij de steden Rotterdam en Den Haag. Jaarlijks worden ongeveer achthonderd vluchten uitgevoerd met de traumahelikopter via Rotterdam Airport.