Gemeente Leiden

Leiderdorpse archieven belicht

Tentoonstelling in Gemeentearchief Leiden

Publicatiedatum: 30 januari 2004

Op 27 januari zijn weer een aantal Leiderdorpse archieven overgedragen aan mevrouw Ariela Netiv, in haar functie van gemeentearchivaris van Leiderdorp. Naar aanleiding van deze officiële overdracht is een kleine expositie samengesteld in het Gemeentearchief: Leiderdorpse archieven belicht. Particuliere en overheidsarchieven van Leiderdorp.

INFORMATIE EN DIENSTVERLENING - De overdracht betreft het nieuwere gedeelte van het archief van de gemeente Leiderdorp, daterend van 1936 tot 1980, en het archief van de Gereformeerde Kerk van Leiderdorp, daterend van 1886 tot 1983. Er is ook een archiefinventaris van Leiderdorpse archieven verschenen.

De tentoonstelling is te zien in de vitrines bij de entree van het Gemeentearchief van Leiden en omstreken, tevens archiefbewaarplaats van Leiderdorp. Wie de expositie komt bekijken wordt een blik gegund in het moderne archief van Leiderdorp, met uiteenlopende onderwerpen als sportclubs, burgerwacht en luchtbombardementen. Daarnaast zijn er ook stukken te zien uit het al eerder overgedragen oud-archief, dat teruggaat tot 1562. Hier zien we diverse reglementen de revue passeren, van turftonders tot en met gemeenteraad.

Gezicht op Leiderdorp, kopergravure 18e eeuw

Gezicht op Leiderdorp, kopergravure 18e eeuw. Foto: Gemeentearchief Leiden e.o.

Het archief van de Gereformeerde Kerk toont ondermeer een kerkelijk conflict uit 1886 ten tijde van de Doleantie, de verwijdering van de klok van de kerk in de Tweede Wereldoorlog en verenigingsactiviteiten uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Opvallend op deze expositie is een brief van Willem van Oranje uit 1583 over de aankoop van de ambachtsheerlijkheid Leiderdorp, welke berust in het Gemeentearchief van Leiden (archief van de Stadsheerlijkheden).

Om een beeld te kunnen vormen van de sociaal-maatschappelijke connecties in Leiderdorp is de tentoonstelling aangevuld met stukken uit het familiearchief Van der Does, oude fotos uit de prentverzameling en bibliotheekstukken over Leiderdorp.

Tentoonstelling: Leiderdorpse archieven belicht. Particuliere en overheidsarchieven van Leiderdorp

Plaats: Gemeentearchief Leiden e.o., Boisotkade 2A, Leiden

Wanneer: 27 januari tot en met 26 maart

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 12.15 uur

Info: Gemeentearchief Leiden e.o., tel. (071) 516 53 55 (medewerker communicatie & presentatie: Benata Hengstmengel; samenstellers tentoonstelling: Cor de Graaf, Maria Louwerse en Martine Wansbeek)

Website: www.leidenarchief.nl

Deze pagina is gewijzigd op 2-02-2004