Bureau Drechtsteden


Persbericht

Werkcoferentie "Drechtsteden, een lerende regio"geslaagd

Een uniek sociaal contract: onderwijs, bedrijfsleven, overheid

Op woensdagavond 28 januari kwamen in de Lockhorst in Sliedrecht onder voorzitterschap van prof.dr. Roel in 't Veld, bestuurders uit onderwijs, bedrijfsleven
en overheid bij elkaar. Niet alleen om te praten maar ook om concreet aan te pakken. Een advies van de commissie Dijkstal werd hierdoor al direct in praktijk gebracht.

Na het openingswoord door de voorzitter van Drechtsteden de heer R.J.G. Bandell gaven verschillende sprekers hun visie op de relatie tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid in de regio Drechtsteden. De heren Hylkema (IHC Holland) en Hoefeijzers (Da Vinci College) gaven als voorbeeld in de regio het Revival Technisch Onderwijs (RTO). Daarbij kwam duidelijk naar voren dat de mensen het kapitaal vormen.

Voortgang
Vervolgens gingen de heren Bandell en Houtman (Leerpark) in op de "voortgang" in de regio. Bandell benadrukte dat we niet meer moeten terugkijken, maar juist vooruit, daar liggen genoeg kansen. De voortgang verloopt nu veel te traag, dit moet anders en sneller. Misschien moeten we veel meer naar Den Haag!
De heer Houtman hield de bestuurders voor dat je alleen maar economisch bijblijft door te innoveren.

Conclusies
Naar aanleiding van discussies met de aanwezigen werd geconcludeerd dat:

· Er zijn voldoende bestuurders, organen, rechtspersonen e.d. aanwezig. Niet denken in structuren, maar snel & flexibel werken.
· Er moet een regionale internetsite komen.
· Er dient een superregisseur te komen, die ook de financiën regelt.
· Rolbevestiging is nodig, maar de belangrijkste actoren zijn het onderwijs en het bedrijfsleven zelf.

· Een gemeenschappelijk streefbeeld is nodig met daarbij een lange termijnvisie

Kortom, het is belangrijk nadruk te leggen op bindingen, binding van school met bedrijf. Ook de overheid heeft hierin een rol. Onderwijs, bedrijfsleven en overheid moeten samen optrekken. De sfeer, cultuur, het vertrouwen én het talent is aanwezig en is er veel mogelijk richting een vergaande samenwerking/aanpak.
Aan talent of ideeën is geen gebrek. Over twee maanden komen de drie partijen bij elkaar voor het afsluiten van een convenant.

Dordrecht, 30 januari 200