Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 27/01/2004


---

Symposium en boek over de uitgangspunten van het CDA "Ideologische veren van het CDA extra zichtbaar gemaakt"

Ter gelegenheid van het nieuw verschenen boek Politieke filosofie van de christen-democratie vindt op vrijdag 30 januari het symposium Nederland in Europees perspectief plaats. Journalisten, wetenschappers en kamerleden van CDA, VVD en PvdA komen over het onderwerp discussiëren.

Auteur van het boek dat de aanleiding vormt, is prof. dr. Henk Woldring, hoogleraar Politieke filosofie en CDA-lid van de Eerste Kamer. De centrale vraag in het boek is: bestaan er wel eigen christen-democratische ideeën en opvattingen en zo ja, welke dan en waar komen ze vandaan? En geeft het CDA er een juiste uitwerking aan?

Woldring onderzocht wat de uitgangspunten van het CDA, te weten rechtvaardigheid, solidatriteit, rentmeesterschap en gespreide verantwoordelijkheid, betekenen in de traditie van het christendom. Solidair zijn bijvoorbeeld, is binnen het christendom een normatieve opdracht, zo concludeert Woldring. Mens zijn is niet vrijblijvend, we zijn allemaal verantwoordelijk voor de zwakkeren in de samenleving. Op deze manier belicht Woldring de levensbeschouwelijke en filosofische achtergronden van de christen-democratie en ook ideeën over de inrichting van staat en samenleving. Woldring: "Ik heb hiermee de ideologische veren van het CDA niet afgeschud, maar juist extra zichtbaar gemaakt."

Dat het huidige kabinet waarin het CDA de grootste partij is toch zulke harde beslissingen neemt, komt volgens Woldring door het feit dat er nu eenmaal compromissen gesloten moeten worden. Met de PvdA was het anders gegaan, maar met die partij had het CDA het bijvoorbeeld niet eens kunnen worden op financieel gebied.

De wetenschapper en CDA´er kijkt in zijn boek ook over de grens, naar de christen-democratie in Europa. In de Europese Unie komen christen-democraten uit allerlei landen bij elkaar in één grote fractie. Tussen hen bestaan duidelijk cultuurverschillen, net als onder de sociaal-democraten en de liberalen uit verschillende landen. Toch, concludeert Woldring, is er veel verwantschap. Hun denkbeelden zijn op dezelfde ideologie gebaseerd.

Woldring hoopt op grond van argumenten de communicatie te bevorderen tussen christen-democraten en hen die de christen-democratie argwanend bekijken of afwijzen. Op het symposium gebeurt dat ook: de kamerleden Camiel Eurlings van het CDA, Hans van Baalen van de VVD en Jan Marinus Wiersma van de PvdA houden een korte toespraak en de journalisten Marcel ten Hooven van Trouw en Syp Wynia van Elsevier en VU-docent Jan Willem Sap zwengelen vervolgens de discussie aan.