Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Werk mee aan het onderzoek naar lichaamsbeeld, zelfwaardering en kwaliteit van leven bij CF

29-01-2004
Petra Paliwoda is 22 jaar, heeft Cystic Fibrosis en is vijfdejaars student kinder- en jeugdpsychologie aan de Universiteit van Tilburg. In het kader van haar afstuderen, wil zij graag een onderzoek doen naar lichaamsbeeld, zelfwaardering en kwaliteit van leven bij jongeren met Cystic Fibrosis. Daarvoor is zij op zoek naar CF-patiënten tussen de 14 en 21 jaar oud.

Net als veel medepatiënten is Petra dagelijks met haar CF bezig: medicijnen nemen, veel eten, sporten en alle controles in het ziekenhuis aflopen. Met haar leeftijd van 22 jaar heeft ze inmiddels aardig wat ervaring en ideeën over de gevolgen die CF heeft en de manier waarop je naar jezelf kijkt.

Het onderzoek naar lichaamsbeeld, zelfwaardering en kwaliteit van leven bij jongeren met CF gebeurt aan de hand van meerkeuzevragen. Petra vraagt alle CF-patiënten tussen de 14 en 21 jaar de vragenlijst in te vullen. Hiermee is ongeveer 30 minuten gemoeid. Uiteraard worden alle gegevens uit het onderzoek anoniem verwerkt. Mensen die meewerken en naderhand de resultaten willen bekijken, kunnen Petra vragen om t.z.t. een samenvatting op te laten sturen.

Bij het onderzoek wordt Petra begeleid door Dr. M.J.A. Feltzer van de Universiteit van Tilburg en Dr. G. Sinnema van het Universitair Medisch Centrum, afdeling Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Naast afstuderen beoogd Petra met het onderzoek ook het schrijven van een wetenschappelijk artikel voor een vakblad voor behandelaars.

Meewerken aan het onderzoek kan als volgt:

* Een mailtje te sturen aan: P.A.Paliwoda@uvt.nl. Je krijgt de vragenlijst dan toegestuurd via e-mail of via de post.
* Of door te bellen met: 013-4688770 of 06 300 80 950.

Namens Petra alvast hartelijk dank voor je medewerking!

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl