Amsterdam Oud Zuid


Onderdoorgang Rijksmuseum nog even open

De onderdoorgang van het Rijksmuseum gaat nog niet op 1 februari dicht, zoals was aangekondigd, maar waarschijnlijk in maart 2004.

De reden voor dit uitstel is dat de vergunning aan de Dienst Waterbeheer en Riolering om een bergbezinkbassin op het voorplein van het Rijksmuseum te bouwen, nog niet is verstrekt. Vlak voor de sluiting van het indienen van bezwaren is er toch nog een bezwaar binnengekomen. Hierdoor kunnen de bouwwerkzaamheden nog niet van start gaan en kan de onderdoorgang langer open blijven.

Nog niet duidelijk is wanneer de tijdelijke afsluiting nu zal ingaan. Naar verwachting zal dat in maart zijn. Het stadsdeel zal hierover berichten zodra meer bekend is. Het einde van de afsluiting blijft staan op 1 januari 2008.
foto: Paul Fennis

De onderdoorgang van het Rijksmuseum zal voor vier jaar gesloten worden voor verkeer. Voetgangers en fietsers zullen in deze periode langs het museum geleid worden. Deze afsluiting geldt tot uiterlijk 1 januari 2008. Daarna zal de onderdoorgang weer opengaan.

Bergbezinkbassin

Deze tijdelijke afsluiting is onvermijdelijk omdat de Dienst Waterbeheer en Riolering deze maand start met de bouw van een bergbezinkbassin op het voorplein aan de Stadhouderskade. Dit is een groot ondergronds bassin, dat tijdens perioden van hevige regenval rioolwater opvangt, dat anders in het oppervlaktewater terecht zou komen.

Verbouwing Rijksmuseum en herinrichting Stadhouderskade

Daarnaast wordt de komende jaren het Rijksmuseum zeer ingrijpend verbouwd. In verband met de verbouwing is de ingang van het museum verplaatst naar de hoek Hobbemastraat/Jan Luijkenstraat (achter de Groningerpoort) en is een deel van de collectie verhuisd naar de Philipsvleugel. Bovendien start in 2004 de herinrichting van de Stadhouderskade.

2008

Door deze bouwwerkzaamheden is er op deze plek veel ruimte nodig en is het vanuit veiligheidsoverwegingen niet mogelijk de onderdoorgang open te houden. Maar zodra de werkzaamheden zijn afgerond zal de onderdoorgang beslist weer opengaan. Momenteel is het stadsdeel in samenwerking met Wijkcentrum, Fietsersbond en het Rijksmuseum op zoek naar een oplossing hoe in 2008 fietsers en voetgangers weer goed onder de doorgang kunnen.

Tijdens de afsluiting kunnen fietsers en voetgangers het Rijksmuseum passeren via de Hobbemastraat/Jan Luijkenstraat.