Politie Friesland

Politieberichten 29/1 (07.00 uur) t/m 30/1 (07.00 uur)

Fryslan 30-01-2004 - Voor vragen kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Cmmunicatie via telefoonnummer (058) 880 8272

Tzummarum / Franeker: onderzoek oud en nieuw afgerond
Naar aanleiding van de incidenten die tijdens oud en nieuw plaatsvonden in Tzummarum en Franeker heeft de politie afgelopen weken onderzoek gedaan. In Tzummarum heeft de politie tijdens oud en nieuw twee charges uitgevoerd vanwege een groep jongeren die de openbare weg blokkeerde met een vreugdevuur en carbid aan het schieten was richting de politie. De politie heeft op dat moment een 22-jarige verdachte uit St. Annaparochie aangehouden.
Na oud en nieuw heeft de politie veel aangiftes binnengekregen van vernielingen. De politie heeft daarop ruim 20 verdachten gehoord naar aanleiding van andere strafbare zaken zoals vernielingen en verstoringen openbare orde. Het onderzoek is inmiddels afgerond en de zaak zal besproken worden met het Openbaar Ministerie.

In Franeker werd in de nacht van oud en nieuw een politieauto vernield. Hier werd in eerste instantie één verdachte aangehouden, een 22-jarige inwoner uit Franeker. Door vervolgonderzoek kwam de politie nog eens twee verdachten op het spoor die verdacht werden van het vernielen van de politieauto. De drie verdachten bekenden de vernielingen aan de auto te hebben gepleegd. De andere twee verdachten zijn een 19-jarige en een 20-jarige inwoners uit Franeker. Tegen de verdachten zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Franeker: aanhouding insluiper
Op maandagmiddag 19 januari kreeg de politie een melding van een insluiper. Hij zou een digitale camera uit een kantoor hebben weggenomen. De politie kreeg hierbij een signalement van de verdachte door. Later op de middag kreeg de politie weer een melding van een insluiper, deze keer werd door getuigen een kenteken doorgegeven. Op 20 januari heeft de politie de verdachte in het centrum van Franeker aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Het bleek dat de verdachte reeds door de politie werd gezocht voor doorrijden na aanrijding in Sneek en meerdere insluipingen in bejaardencentra / verzorgingscentra in Joure en Harlingen in de zomer van 2003. De 34-jarige verdachte uit Sneek is voorgeleid aan de Officier van justitie.

Scharsterbrug: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 16.00 uur vond een aanrijding plaats op de Rijksweg A6Een 26-jarige automobilist uit Gorredijk kwam vanuit de richting Lemmer. Ter hoogte van de Scharsterbrug moest hij uitwijken voor een auto die achter een vrachtauto ree. Hij raakte hierdoor in de middenberm en met een stuurcorrectie kwam de auto tegen de rechtervangrail en kwam tot stilstand op de as van de weg. Een 30-jarige automobilist uit Heerenveen zag de auto over het hoofd en reed frontaal op de auto. De beide bestuurders zijn per ambulance overgebracht met licht letsel naar het ziekenhuis Tjongerschans te Heerenveen. Door de aanrijding ontstond een lange file en om 18.00 uur werd de weg weer vrij gegeven voor het verkeer.

Dokkum; Straatroof.
Woensdag omstreeks 23.10 uur reed een 18-jarige inwoner van Dokkum op zijn fiets ter hoogte van een bushalte aan de Murmerwoudsterweg. Hij werd aangesproken door een drietal jongens en van zijn gsm en buskaart beroofd. Geen signalementen bekend.

Leeuwarden: inbraak dagverblijf
In de nacht van woensdag op donderdag werd ingebroken in een dagverblijf aan de Dennenstraat. Door het ingooien van een ruit naast de hoofdingang kwam men binnen. Weggenomen is een Flatscreen. Aangifte werd gedaan door een 44-jarige inwoner van Jirnsum.

Oudebildtzijl: diefstal uit auto.
In de nacht van dinsdag op woensdag werd vanuit een geparkeerd staande personenauto 2 airbags weggenomen. Auto stond geparkeerd bij een woning aan de A.C. Bakkerstraat. Via het forceren van het rechtervoorportier kon men in de auto komen. Airbags zijn vakkundig eruit gehaald. Aangifte werd gedaan door een 41-jarige inwoonster van Oudebildtzijl.

Harlingen: lokaalvredebreuk.
Donderdag omstreeks 09.45 uur werd in een gebouw aan de Voorstraat een 39-jarige inwoner van Harlingen aangehouden voor lokaalvredebreuk. Hij had voor dit pand al een ontzegging, maar was weer binnen gekomen. Hij werd door een 53-jarige en een 47-jarige, beide inwoners van Harlingen aangehouden en pleegde verzet tegen de aanhouders. Er ontstond een klein vechtpartijtje. Hierbij raakte een bril kapot, een prullenbak en een deurkruk. De verdachte is geboeid overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt voor lokaalvredebreuk, vernieling en mishandeling.

Langezwaag: auto tegen boom
Donderdag omstreeks 07.45 uur reed een 46-jarige automobilist uit Langezwaag op de Plasse. En raakte op een gegeven moment met de rechterwielen in de berm en kwam tegen een boom tot stilstand. Een kennis van de 46-jarige heeft de bestuurder voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Donderdag omstreeks 13.10 uur werd in een winkel aan de Nieuwestad een 40-jarige inwoonster van Harlingen aangehouden voor winkeldiefstal. Zij had een flesje parfum weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 32-jarige inwoner van Leeuwarden. Afgehandeld via Kort-Om.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden.
Donderdag omstreeks 13.30 uur werd in een winkel aan de Centrale een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had twee DVDs weggenomen. Afgehandeld via Kort-Om.

Drachten: vernieler aangehouden.
Donderdag omstreeks 14.30 had een 35-jarige inwoner van Drachten een ruit ingegooid bij een woning aan de Leeuwerikstraat. Hij had gedronken. Via de achterdeur verliet hij de woning en kon even later worden aangehouden. Toen hij werd aangehouden beledigde hij de politiemensen. Verdachte is geboeid overgebracht naar het bureau. Proces-verbaal zal worden opgemaakt voor vernieling en belediging.

Sneek: winkeldief aangehouden.
Donderdag omstreeks 14.50 uur werd in een drogisterij aan de Oosterdijk een 53-jarige inwoner van Sneek voor winkeldiefstal aangehouden. Hij had een strip knoflookpillen weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 45-jarige inwoner van Sneek. Afgehandeld via Kort-Om. (315 Euro boete)

Leeuwarden: winkeldief aangehouden.
Donderdag omstreeks 16.20 uur werd in een winkel aan de centrale een 42-jarige inwoner van Oss voor winkeldiefstal aangehouden. Hij wilde een laptop weggenomen, maar bij de uitgang ging het alarm af en werd aangehouden door beveiligingspersoneel. Afgehandeld via Kort-Om.

Leeuwarden: toezicht binnenstad.
Donderdag tussen 18.00 uur en 22.00 uur werd toezicht gehouden in de binnenstad van Leeuwarden. In totaal werden een zevenentwintig bekeuringen uitgeschreven voor het niet voeren van fietsverlichting, negen keer voor parkeren op de stoep, een keer voor stopverbod, twee keer voor het rijden op een bromfiets zonder helm en een keer voor parkeren invalidenparkeerplaats zonder vergunning.

Dokkum: rijden onder invloed.
Vrijdag omstreeks 00.25 uur werd op de Rondweg-Noord een 23-jarige automobilist uit Lioensens gecontroleerd. Hij had gedronken en op het bureau blies hij 295 ug/l, goed voor een rijverbod van 2 uur. Afgehandeld via Kort-Om.