Politie Limburg-Zuid

Veel kentekenplaten gestolen in district Sittard

Sittard-Geleen-Born 30-01-2004 - De politie constateert een forse toename van het aantal diefstallen van kentekenplaten in de politieregio Limburg Zuid. De politie heeft geen idee wat er met het grootste deel van deze kentekenplaten gebeurt.

In het district Sittard lijken de meeste platen gestolen te worden zo blijkt uit de cijfers. In de periode gelegen tussen 1 oktober 2003 en 19 januari 2004 werden regiobreed maar liefst 298 aangiften opgenomen van diefstal van één of meer kentekenplaten vanaf personenautos. De politie in het district Sittard nam hiervan 96 stuks voor haar rekening.
De meeste diefstallen vonden plaats in Beek (14) Geleen (33) en Sittard (35)

De wijken Geleen Centrum met 12 diefstallen, de wijk Geleen-Kluis met 10 diefstallen en Sittard Centrum (12) zijn het meest risicovol als het gaat om deze vorm van criminaliteit.
Een analyse van de aangiften wees uit dat de meeste platen werden gestolen van personenautos van de merken Ford, Opel en Volkswagen. Verder blijkt dat er geen zogenaamde hot spots zijn te ontdekken waar en geen vaste tijdstippen waarop de diefstallen plaatsvinden. Het komt regelmatig voor dat er brandstof getankt wordt met voertuigen waarop gestolen kentekenplaten zijn aangebracht of dat een auto met gestolen platen wordt gesignaleerd bij een inbraak.

Vaak ook blijkt het heel gemakkelijk te zijn om de kentekenplaten weg te nemen. Zo zijn er kunststof kentekenhouders in gebruik waar de kentekenplaten zonder veel moeite uitgewipt kunnen worden. Aangeraden wordt om de bevestigingsschroeven van deze houders ook door de kentekenplaat te schroeven om zodoende diefstal te bemoeilijken.

De politie in district Sittard gaat intensiever kentekens controleren. Bij het raadplegen van de databestanden van de politie kan dit als er aangifte is gedaan van diefstal van een kentekenplaat- in een oogopslag worden gezien door de patrouillerende agenten.

In onderstaand overzicht per wijk in district Sittard het aantal gestolen kentekenplaten in de periode 01/10/2003 tot 19/01/2004

Beek

14

Geleen-Centrum

12

Sittard-Centrum

10

Geleen-Kluis

10

Sittard-Limbrichterveld


---

Schinnen/Doenrade


---

Geleen-Zuid


---

Sittard-Stadbroek


---

Sittard-Leyenbroek


---

Elsloo

3

Sittard-Baandert


---

Sittard-Overhoven


---

Geleen-Krawinkel


---

Geleen-Lindenheuvel


---

Geleen-Noord


---

Stein

2

Sittard-Sanderbout


---

Sittard-Broeksittard


---

Munstergeleen


---

Sittard-Lahrhof


---

Limbricht


1

Born


1

Urmond


1

Sittard-Ophoven


---

Sittard