Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT)

Persbericht van de AWT
30 januari 2004

Kiezen én delen in de Europese onderzoeksruimte

Nederland moet zijn eigen koers uitzetten als het gaat om onderzoeks- en innovatiebeleid. De overheid moet zich niet te zeer laten leiden door Europese initiatieven, schrijft de Adviesraad voor Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) in zijn advies Nederlands kompas voor de Europese onderzoeksruimte In tijden van mondialisering van onderzoek en intensivering van Europees beleid is het juist belangrijk nationale zwaartepunten te creëren. Bepaalde kennis moeten wij dicht bij huis houden

Universiteiten, kennisintensievebedrijven en wetenschappers zijn steeds actiever in het internationale onderzoeksveld. Sinds de Lissabon-top intensiveert de Europese Unie haar onderzoeks- en innovatiebeleid in het streven Europa tot de meest competitieve kenniseconomie ter wereld te maken. Deze ontwikkelingen vergen duidelijke uitspraken over de inbedding van de nationale beleidsactiviteiten in een internationale context. Als Nederland in de toekomst zijn positie wil behouden of versterken, dan zijn keuzes noodzakelijk.

De AWT vindt dat de Nederlandse overheid zich strategischer op kan stellen in het Europese onderzoekslandschap dan zij nu doet. Het nationale beleid moet het onderzoek sterker koppelen aan sterktes in onze bedrijvigheid en aan maatschappelijke vraagstukken met een typisch Nederlandse lading, zoals intensief ruimtegebruik. Dergelijke zwaartepunten zijn van belang om goed in te spelen op de kennisbehoeften in eigen land en bovendien om Nederland te profileren in een Europese onderzoeks- en innovatieruimte. In het verlengde hiervan is de AWT positief over het nieuwe EU-instrument Technology Platforms. De overheid moet bedrijven actief stimuleren en ondersteunen om deel te nemen aan de Technology Platforms, met name waar deze aansluiten bij de nationale sterktes in bedrijvigheid.

Anders ligt het voor nieuwsgierigheidgedreven onderzoek en voor kennisontwikkeling die aansluit bij Europese of mondiale vraagstukken. De focus en concentratie van dergelijk onderzoek wordt vastgesteld in de internationale competitie. De overheid heeft daarbij de taak voorwaarden te creëren waaronder Nederlandse partijen de internationale concurrentie goed aankunnen. De AWT bepleit versterking van het nieuwsgierigheidgedreven onderzoek op Europees niveau. Nederland heeft zich voorgenomen daartoe tijdens het EU-voorzitterschap een European Research Council in te stellen. De AWT plaatst daar echter in het advies een aantal kanttekeningen bij; de ERC is geen panacee!

Het advies >Nederlands kompas voor de Europese onderzoeksruimte (AWT-advies 57) is te raadplegen op de website van de AWT: www.awt.nl.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot:

Mw. dr. V.C.M. Timmerhuis, secretaris AWT
telefoon: 070-3110929

E-mail: secretariaat@awt.nl