Prolion Holding N.V.

PERSBERICHT

Aantal pagina's: 3

Prolion bereikt akkoord met VSP aangaande herschikking kredieten

Vijfhuizen, vrijdag 30 januari 2004

Herschikking kredietportfolio

In september 2002 werden door Vroon Nederland BV en Nijco Projectontwikkeling BV kredieten aan Prolion/GM groep verstrekt ten bedrage van in totaal EUR 8.8 mio. Tijdens de onderhandelingen met deze partijen voorafgaand aan de kapitaalsverhoging van oktober 2003 werd voor deze kredieten een rentevrije periode overeengekomen voor het kalenderjaar 2003 en werd ook de startdatum van de aflossingen met 6 maanden uitgesteld. Recent werden deze kredieten door voornoemde partijen aan VSP Investments BV overgedragen en konden de kredietvoorwaarden worden heronderhandeld met de volgende uitkomst:
· EUR 4.8 mio zal in 12 driemaandelijkse termijnen worden afgelost waarbij de eerste aflossing in juli 2004 dient te geschieden en de laatste in juni 2007
· het saldo van EUR 4.0 mio zal in december 2007 ineens worden afgelost. Daarnaast wordt door VSP een 18 maands stand-by faciliteit ter beschikking gesteld om tijdelijke financieringsbehoeften te overbruggen. Beide kredieten worden verstrekt op marktconforme voorwaarden en worden afgezekerd door de al eerder toegezegde pandrechten, o.a. op aandelen in dochtervennootschappen. Als compensatie voor deze aanpassing van de kredietvoorwaarden en het beschikbaar stellen van het stand-by krediet werd overeengekomen dat VSP een bedrag van EUR 2.5 mio van het voornoemde saldobedrag van EUR 4.0 mio tijdens de gehele looptijd van de lening (tot eind 2007) op elk moment kan converteren in 25 miljoen nieuwe aandelen, tegen EUR 0.10, hetgeen in voorkomend geval de balansverhoudingen van Prolion Holding NV verder versterkt. Sinds het begin van de onderhandelingen over de aanpassing van de kredietvoorwaarden was VSP onderworpen aan een standstill-bepaling m.b.t. de handel in aandelen Prolion. Deze standstill-bepaling vervalt met de publicatie van dit persbericht.

Raad van Commissarissen

Mede als gevolg van de gewijzigde VSP strategie en de daaraan gekoppelde afbouw gedurende de laatste maanden van het VSP aandelenbelang in Prolion, heeft de heer Jean-Pierre Saelen besloten zich terug te trekken uit de Raad van Commissarissen van Prolion Holding NV. Tijdens haar vergadering van 27 januari jl. heeft de Raad van Commissarissen dit ontslag aanvaard. De heer Saelen zal niet worden vervangen: voortaan telt de Raad van Commissarissen drie leden. Inmiddels is met VSP overleg gepleegd aangaande haar toekomstige opstelling ten opzichte van Prolion hetgeen heeft geresulteerd in bovengenoemde kredietherschikking.

Halfjaarresultaten

Zoals bekend brengt Prolion haar halfjaarresultaten op 12 februari 2004, waarbij thans reeds gemeld wordt dat, omwille van de afgenomen doch nog steeds aanwezige leverantieproblematiek, ook voor het tweede kwartaal de positieve EBITDA target niet werd gehaald. Voornaamste redenen hiervoor zijn:
· implementatie van een nieuw ERP beheerssysteem
· het sterk slinken van de voorraadpositie in de gehele distributieketen ten gevolge van een liquiditeitskrapte en de daarmee gepaard gaande grote achterstand in leveringen, en
· verhuizing van het centrale distributiecentrum (DC) van Remicourt (B) naar Evergem (B).
Na de overplaatsing van het DC kwam de toelevering van een aantal kritische componenten slechts moeizaam op gang, waardoor een aantal nieuwe AMS en conventionele melkinstallaties niet volledig konden worden uitgeleverd en de omzet achterbleef bij de verwachtingen. Echter, naarmate de toelevering van deze kritische componenten weer op gang komt, kan ook weer worden begonnen met de uitlevering van volledige installaties en zo werd in de maand december reeds een eerste maal een hoger omzetcijfer geregistreerd. Ondertussen blijft het orderboek beduidend groter dan dezelfde periode vorig jaar, wat uitzicht geeft op gelijkaardige omzetcijfers voor de komende maanden. Wat de verdere omzetontwikkeling betreft, wordt vooral uitgekeken naar de impact en resultaten van het nieuwe sales model dat momenteel in de hele groep wordt geïmplementeerd.

Nieuw sales model

Gebaseerd op het strategisch ondernemingsplan werd vorig jaar in Frankrijk een nieuw sales model uitgetekend dat een verdere standaardisering van het productengamma met zich meebrengt. Dit in Frankrijk succesvol gebleken model werd nadien ook met succes in Zwitserland, Spanje en Italië geïmplementeerd. Het wordt nu in een versneld tempo in verschillende entiteiten van de groep geïntroduceerd, onder leiding van de Franse Managing Director, de heer Ghislain Segard, die met ingang van 1 februari 2004 als Chief Commercial Officer (CCO) de commerciële directie van de Prolion/GM groep zal voeren.

Finance & Administration

Begin november 2003 werd de heer Johan D'Hauw aangetrokken als Group Controller, ter vervanging van de heer Lieven Van Den Bossche die als interim manager deze functie waarnam. De heer D'Hauw is zeer vertrouwd met het nieuwe ERP systeem (SAP R3), wat hem uitermate geschikt maakt om de centrale groepsrapportering verder uit te bouwen en te optimaliseren. Zo zal vanaf 1 februari 2004 de financiële administratie van alle Nederlandse, Belgische en Duitse entiteiten centraal worden gevoerd. Bedoeling is de andere groepsentiteiten hier op termijn aan toe te voegen.

Management Team

De heren Segard en D'Hauw voeren samen met de heer Dessing, die sinds kort ook de operationele directie voert (COO), en de heer Vandekerckhove, het dagelijks bestuur van de Prolion/GM groep.

Directie en commissarissen
Prolion Holding N.V.

Vijfhuizen, 24 januari 2004

Voor nadere informatie:
Prolion Holding N.V.
De heer B. Vandekerckhove
Tel: 023 558 9050

Website:www.prolion.nl

Profiel
Prolion, sinds juli 1997 genoteerd aan Euronext Amsterdam, is gespecialiseerd in het ontwikkelen van systemen voor automatisering en procesbeheersing in de melkveehouderijsector. In deze sector heeft Prolion een uitgebreide productenrange ondergebracht in verschillende labels. Tot de productenrange van Prolion behoort onder meer de melkrobot (AMS). Dit is een volledig geautomatiseerd systeem voor melkwinning in de stal, gebruikmakend van een met sensoren uitgeruste melkrobot. The information transmitted is intended only for the person or entity to which it is addressed and may contain confidential and/or privileged material. Any review, retransmission, dissemination or other use of, or taking of any action in reliance upon, this information by persons or entities other than the intended recipient is prohibited. If you received this in error, please contact the sender and delete the material from any computer.