Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 017 ItV
Datum: 30 januari 2004

Netwerksteden blijven, meer kansen voor
KLEINE KERNEN
KADERNOTA STREEKPLAN 2005-2015 ZET IN OP WISSELWERKING TUSSEN STAD EN PLATTELAND

Gedeputeerde staten van de provincie fryslÂn zetten in op concentratie van wonen en werken in de economische kernzones in samenhang met mogelijkheden voor het platteland. randvoorwaarde hierbij is het behoud van de kwaliteiten van fryslÂn zoals water, landschap en cultuurhistorie. Vandaag presenteerde gedeputeerde Anita Andriesen de Kadernota Streekplan Fryslân 2005-2015 "Om de kwaliteit fan de romte". De Kadernota is de visie van GS op de toekomstige ruimtelijke inrichting van de provincie en is een belangrijke stap op weg naar het nieuwe streekplan.

GS willen een op uitvoering en ontwikkeling gericht streekplan opstellen. De Kadernota geeft de eerste contouren aan. GS willen samen met andere partijen zorgdragen voor een duurzaam ingerichte omgeving waar het goed wonen, werken en recreëren is.

Verstedelijking in de kernzones moet nog meer dan voorheen in de steden zelf terecht komen. Het gaat om de steden Leeuwarden, Drachten, Heerenveen, Sneek en Harlingen, waarbij Leeuwarden is aangemerkt als dé hoofdstad en dé banenmotor van Fryslân. Leeuwarden verdient een sterke positie in noordelijk en nationaal verband. GS willen deze positie verder versterken. Omdat Dokkum een sterke verzorgingsfunctie (zorg, cultuur en onderwijs) heeft voor heel Noordoost-Fryslân krijgt het de status van regiostad. Deze functie van Dokkum is voornamelijk zichtbaar in zorg, cultuur en onderwijs. In de toekomst zal Dokkum een groter aandeel in het totaal aan te bouwen woningen, bedrijventerreinen en voorzieningen krijgen.

Voor het platteland geeft de Kadernota aan dat er voldoende ruimte moet zijn voor economische ontwikkeling. Behoud en verdere versterking van de ruimtelijke kwaliteit staat hierbij voorop. Voorbeelden zijn het opknappen en aanvullen van lintbebouwing in kleine kernen en het herbestemmen van vrijkomende boerderijen. Er is nog ruimte in plattelandskernen om de lokale woningbehoefte op te vangen. GS zijn van mening dat nieuwe dorpen niet nodig zijn. Zij doen namelijk afbreuk aan het draagvlak voor voorzieningen in bestaande dorpen. Daarnaast zal de provincie in het streekplan bedrijfsconcentratiekernen aanwijzen. Dit zijn plattelandskernen waar ruimte is voor lokale bedrijvigheid. Dit aanwijzen gebeurt na overleg met gemeenten. Door ook op het platteland bedrijvigheid te concentreren willen GS een verdere versnippering van de open ruimte voorkomen.

De Kadernota is gebaseerd op de brede maatschappelijke ronde over startdocument streekplan van voorjaar 2003, waaraan zo'n 900 mensen hebben deelgenomen. Hiervan is het verslagdocument "In petear om nea te ferjitten" opgesteld.

De Kadernota is aan PS toegezonden. PS wordt gevraagd om in te stemmen met deze Kadernota. De politieke discussie kan nu beginnen. Vervolgens werken GS verder aan het ontwerp streekplan. Volgens planning wordt het streekplan in november 2005 door PS vastgesteld.


---- --