Ingezonden persbericht


33rd International Film Festival Rotterdam
woensdag 21 januari tot en met zondag 1 februari 2004

PERSBERICHT vrijdag 30 januari 2004

" Jury's bekronen films uit het festivalprogramma
" VPRO Tiger Awards naar Taiwan, Duitsland en Bosnië-Herzegovina " Onderscheidingen voor Simon Field bij afscheidsceremonie

In Concert- en congresgebouw de Doelen (Rotterdam) zijn vrijdagavond 30 januari 2004 tijdens de IFFR Award Ceremony de winnende films van het 33ste International Film Festival Rotterdam bekend gemaakt. De drie VPRO Tiger Awards zijn toegekend aan BU JIAN (THE MISSING) van Lee Kang-sheng uit Taiwan, LJETO U ZLATNOJ (SUMMER IN THE GOLDEN VALLEY) van Sredjan Vuletic uit Bosnië- Herzogovina, mede tot stand gekomen door een bijdrage van het Hubert Bals Fonds en UNTERWEGS (EN ROUTE) van Jan Krüger uit Duitsland. Zaterdagavond 31 januari wordt, als laatste, de KPN Publieksprijs bekend gemaakt; zondag 1 februari sluit het IFFR 2004 af met de Volkskrantdag.

Na de IFFR Awards Ceremony, eerde de Gemeente Rotterdam IFFR directeur Simon Field met de Wolfert van Borselenpenning als blijk van waardering voor zijn grote inspanningen voor en hartstochtelijke betrokkenheid bij het International Film Festival Rotterdam. Het Franse ministerie van Cultuur en Communicatie kende Simon Field de onderscheiding 'Officier dans l'ordre des Arts et Lettres' toe voor zijn werkzaamheden op artistiek gebied en voor zijn bijdragen aan de verspreiding van de Franse cultuur. De afscheidsceremonie voor Simon Field, die na het 33e IFFR vertrekt, eindigde met een serie cinematografische hommages door enkele van zijn filmmakers zoals Kitano Takeshi (Japan), Jan Svankmajer (Tsjechië), Catherine Breillat (Frankrijk), Patrick Keiller (Groot-Brittannië), Abolfazl Jalili (Iran), Tsai Ming-liang (Taiwan), Kees Hin (Nederland) en Kawase Naomi (Japan).

VPRO TIGER AWARDS
Voor de VPRO Tiger Awards Competition 2004 waren 16 eerste en tweede speelfilms geselecteerd.

De voorzitter van de VPRO Tiger Awards Competition is filmmaker Júlio Bressane (FILME DE AMOR, DIAS DE NIETZSCHE EM TURIN) uit Brazilië. Verder bestaat de jury uit Chris Dercon, directeur van het HAUS DER KUNST in München (Duitsland), de schrijver Hafid Bouazza (Nederland), filmmaker Claire Denis, (VENDREDI SOIR, TROUBLE EVERYDAY) (Frankrijk) en Jang Sun-Woo, (RESURRECTION OF THE LITTLE MATCH GIRL) filmmaker uit Zuid Korea. Het commentaar van de VPRO Tiger Awards Jury 2004 bij de winnende films luidt als volgt:

BU JIAN (THE MISSING)
"De precieze traagheid blijkt in film nog steeds een magische aantrekkingskracht uit te oefenen. Lee Kang-sheng schuwt de metafoor niet om het verhaal van gespleten families in de moderne stad op een weemoedige, humoristische manier te verbeelden. Ook in deze film speelt de verlossende werking van de voorlopige onschuld van het kind een belangrijke rol".

UNTERWEGS (EN ROUTE)
"Jan Krüger hanteert een ruwe, onconventionele manier van filmen om een hedendaags virus te verbeelden, namelijk de angst voor het onbekende en de ontwrichtende werking van het vreemde. Uiteindelijk blijft iedereen alleen achter - ook de kijker van dit sprookje over goed en kwaad".

LJETO U ZLATNOJ (SUMMER IN THE GOLDEN VALLEY)
"In sprankelende dialogen en een aantrekkelijk verhaalritme, toont Srdjan Vuletic dat zelfspot een heilzame invloed heeft op het verwerken van een oorlogstrauma. De film is verdeeld en gaat over verdeeldheid. Alleen het individu kan zich staande houden. Maar wie kan er echt overleven?" Aan de drie VPRO Tiger Awards is voor ieder een geldbedrag verbonden van 10.000 Euro. Om de winnende films aan een zo breed mogelijk publiek te tonen, bestaat de prijs verder uit uitzending op televisie door de VPRO.

FIPRESCI Award
De jury van de internationale associatie van filmcritici FIPRESCI (FÉDÉRATION INTERNATIONALE DE LA PRESSE CINÉMATOGRAPHIQUE), gevormd door Ikbal Zalila, Jonathan Rosenbaum, Chicago Reader (USA en juryvoorzitter), Le Renouvau (Tunisië), Ruth Pombo, Levante (Spanje) Sabbir Chowdhury, The Protom Alo (Bangladesh) en Pieter van Lierop, GPD (Geassocieerde Pers Diensten, Nederland) heeft de FIPRESCI Award toegekend aan PEEP "TV" SHOW van Yutaka Tsuchiya (Japan), een van de genomineerden uit de VPRO Tiger Awards Competitie 2004.

KNF Award
De jury van Kring van Nederlandse Filmjournalisten bestaat uit voorzitter Bianca Stigter, NRC Handelsblad, Peter van Bueren Skrien, Gerhard Busch, VPRO Gids/VPRO Digitaal, Ruben van Eijl, Schokkend Nieuws/TMF Movie Facts en Remke de Lange, Trouw.

De KNF jury op het International Film Festival Rotterdam bekroont THE MISSING (BU JIAN) van Lee Kang-sheng (Taiwan): "Een film even concreet als mysterieus, die simpel, doordacht en eigengereid uitdrukking geeft aan het gemis van contact dat mensen in de huidige samenleving ervaren."

Een eervolle vermelding gaat naar SAVE THE GREEN PLANET! (JI-GU-REUL JI-KYEO-RA!) van Jang Jun-Hwan (Zuid Korea): "Een film waarbij het uitroepteken in de titel werkelijk op zijn plaats is. Door deze energieke, inventieve mix van genres schemert een groot hart."

"De prijs van de Nederlandse Kring van Filmjournalisten is bedoeld om de uitbreng van een film te stimuleren die nog niet verzekerd is van distributie in Nederland. Wij betreuren het dat films van bekende regisseurs als Catherine Breillat, Michael Winterbottom en Tsai Ming-liang waarschijnlijk niet in de Nederlandse bioscopen te zien zullen zijn. Onze prijs gaat naar THE MISSING, het debuut van de Taiwanese regisseur Lee Kang-sheng, maar het zou een genoegen zijn deze film samen te zien met GOODBYE, DRAGON INN van Lee's leermeester Tsai Ming-liang."

Aan de KNF-prijs is een premie verbonden voor ondertiteling van de film, gesponsord door HOLLAND SUBTITLING.

MOVIEZONE AWARD
MovieZone Jury (de jongeren jury, MovieZone is een project van het Nederlands Instituut voor Filmeducatie)

De jury van dit jaar bestond uit vijf jonge meiden. Michka Chel (17), Ilmer Rozendaal (16), Tjakka Diddens (22), Marijke Lamers (22) en Kim Klijnsma (23) nomineerden drie films uit het festival programma. LJETO U ZLATNOJ (SUMMER IN THE GOLDEN VALLEY) van Sdrjan Vuletic (Bosnië-Herzogovina), BABOUSSIA (GRANNY) van Lydia Bobrova (Rusland) en JI-GU-REUL JI-KYEO-RA! (SAVE THE GREEN PLANET!) van Jang Jun-Hwan (Taiwan).

De Movie Zone Award 2004 werd uitgereikt aan LJETO U ZLATNOJ (SUMMER IN THE GOLDEN VALLEY) van Sdrjan Vuletic uit Bosnië-Herzogovina. "We vonden SUMMER IN THE GOLDEN VALLEY direct een indrukwekkende film. De film speelt zich af in het na-oorlogse Sarajevo, hoofdstad van Bosnië-Herzegovina. Het verteld een humoristisch verhaal over een jongen die steeds in situaties terechtkomt waarin het onmogelijk lijkt om niet de verkeerde beslissing te maken. Zijn gevoel voor schoonheid, die je terugziet in visuele symbolen, behoedt hem voor een criminele toekomst. In onze visie representeert de hoofdrolspeler een generatie die worstelt met overleven in een getraumatiseerde maatschappij. Gelukkig geeft de regisseur een hoopvolle boodschap mee. We hebben de zaal glimlachend verlaten."

De MovieZone Award van Euro 5.000 is bestemd voor promotie van de winnende film die vertoond gaat worden binnen het MovieZone programma in de Nederlandse filmtheaters.

PRINCE CLAUS FUND FILM GRANT
De Prince Claus Fund Film Grant van Euro 15.000 aan een CineMart project 2004 gaat naar THE ABANDONED LAND van Vimukhti Jayasundara (Sri Lanka).

Uit het Jury rapport:
"De jury heeft gekozen voor een scenario dat op meerdere niveaus grote verwachtingen wekt. Voor een plan waarin de verwoestende kracht van een oorlog samensmelt met levensdrift en een zoektocht naar identiteit".

"De jury vindt het bovendien extra prikkelend om een filmmaker te steunen die aan de vooravond lijkt te staan van een zeer urgent debuut. Een filmmaker ook, die afkomstig is uit een land waarvan we op filmgebied niet vaak iets vernemen."

De jury bestond uit Karim Traïdia (filmmaker en bestuurslid Prins Claus Fonds), Claire Lajoumard (producent, Frankrijk), Wang Xiaoshuai (regisseur, China), Imruh Bakari (directeur van het Zanzibar International Film Festival) en Ronald Ockhuysen (redacteur en filmcriticus van de Volkskrant).

NETPAC Award
De NETPAC (Network for the Promotion of Asian Cinema) jury bestaande uit Indu Shrikent, Cinemaya (India), Yves Thoraval, Le Monde Diplomatique/Cinemaya (Frankrijk) en Mani Kaul, filmmaker (Nederland) heeft Lee Kang-sheng onderscheiden voor zijn film BU JIAN (THE MISSING) en geeft een eervolle vermelding aan ZHIFU (UNIFORM) van Diao Yinan (China), mede tot stand gekomen door een bijdrage van het Hubert Bals Fonds.

Uit het jury rapport, "Lee Kang-sheng schetst in zijn film THE MISSING niet alleen de tragische maar willekeurige ontwikkeling in het leven van een oudere vrouw die plotseling verantwoordelijk wordt voor haar vermiste kleinzoon maar weet de diepe pijn ook uit te spreiden over de stad Taipei zelf. Terwijl THE MISSING een langzaam en bijna 'real-time' ritme resulterend in compacte visuele stilstand durft te gebruiken, is de NETPAC Jury verheugd dat de film nergens terugvalt op gekunsteldheid, een gevaar dat sommige Aziatische films onder ogen lijken te moeten zien".

AMNESTY INTERNATIONAL - DOEN AWARD
THE LAST TRAIN (POSLEDNY POEZD) van Alexej German Jr. (Rusland, 2003) is de winnaar van de tweede Amnesty International-DOEN Award van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). De jury kende een speciale vermelding toe aan UNIFORM (ZHIFU) van Diao Yinan (China, 2003), mede tot stand gekomen door een bijdrage van het Hubert Bals Fonds. Voorafgaand aan een extra vertoning van de film reikte juryvoorzitter Hülya Uçansu de mensenrechtenfilmprijs uit aan producente Yelena Yatsura op woensdagavond 28 januari in de Rotterdamse Schouwburg.

Aan de Amnesty International-DOEN Award is een stipendium van Euro 5.000 verbonden. Filmmuseum Distributie brengt THE LAST TRAIN eind dit jaar uit in de Nederlandse filmtheaters.

Voor de Amnesty International-DOEN Award werden tien film uit het IFFR-programma genomineerd. Deze werden de afgelopen dagen beoordeeld door de jury, bestaande de directeur van het Istanbul International Film Festival, Hülya Uçansu, filmmakers Murali Nair (India), Garin Nugroho (Indonesië) en Mahamat-Saleh Haroun (Tsjaad), en de in het Joegoslavië tribunaal gespecialiseerde publiciste/journaliste Heikelina Verrijn Stuart. Aandachtspunten bij de jurering zijn de wijze waarop mensenrechten zijn verbeeld, originaliteit en stijl en de persoonlijke betrokkenheid van de maker.

(einde persbericht)

Noten aan de redactie
" Informatie/persberichten/foto's: IFFR persvoorlichting t.a.v. Bert-Jan Zoet of Anne Wijnen " Foto's: online op de perspagina's van http://www.filmfestivalrotterdam.com " tel. 010 - 890 90 90, email press@filmfestivalrotterdam.com, fax 010 - 890 90 91.


- - - - - - - - - - - - - - - - - -
International Film Festival Rotterdam
Press Department:
Bert-Jan Zoet, Press Officer
Anne Wijnen, Assistent Press Officer & Press Desk Coordinator Gert-Jan Bleeker and Julia de Boer, Press Accreditations

P.O. Box 21696
3001 AR ROTTERDAM
The Netherlands

tel + 31 10 890 90 90
fax + 31 10 890 90 91
email press@filmfestivalrotterdam.com
http://www.filmfestivalrotterdam.com

IFFR 2004: Wed, Jan. 21 - Sun, Febr. 1, 2004

---
Message created at: Fri, 30 Jan 2004 21:16:31 +0100 Message sent by: press@filmfestivalrotterdam.com Message served by: Filmfestivalrotterdam.com, the Netherlands ---