Ingezonden persbericht

PUBLICATIE baanbrekend boek

The Unconscious Brain

NIJMEGEN, 20040121 -- Het brein heeft wetenschappers altijd gefascineerd. Een belangrijke vraag die daarbij vaak gesteld wordt: Hoe is het mogelijk dat mensen zo veel informatie in zo weinig tijd kunnen verwerken? Gedurende de laatste decennia hebben nieuwe hersenmeettechnieken (ERP, PET en FMRI) voor doorbraken op het gebied van bewuste informatieverwerking gezorgd. De meeste mentale processen vinden echter buiten ons bewustzijn plaats en zij beïnvloeden ons dagelijks gedrag. Dit constateert drs. M.W.M.L van den Noort in zijn baanbrekende boek 'The Unconscious Brain: The Relative Time and Information Theory of Emotions'.


NIEUWE HERSENTHEORIE

In dit multidisciplinaire boek (neurologie, biologie en natuurkunde) wordt een nieuwe hersentheorie over onbewuste informatieverwerking van emoties besproken. Wanneer mensen bewust informatie verwerken dan gebeurt dat op een lineaire wijze. Dat wil zeggen; we verwerken informatie in de volgorde waarin deze ons gepresenteerd wordt, waarbij er een sterk bewustzijn van tijd en plaats is. Wanneer mensen daarentegen onbewust informatie verwerken, dan zijn deze scheidingslijnen van tijd en plaats veel minder scherp. Zo blijken mensen onbewust op een niet-lineaire wijze informatie te kunnen verwerken.

Door Van den Noort worden een aantal experimenten besproken waarin dit wetenschappelijk wordt aangetoond. Mensen blijken onbewust zelfs al informatie te kunnen verwerken voordat een gebeurtenis plaats vindt. Dit kan met behulp van huidgeleiding en hersenscantechnieken (event-related fMRI) bij individuen worden gemeten. Interessant is verder dat activatie in dezelfde hersengebieden wordt gevonden als bij bewuste emotionele informatieverwerking.

Vervolgens worden Amerikaanse onderzoeken besproken waarin 'prestimulus informatieverwerking' ook bij groepen werd aangetoond. Onderzoekers uit Princeton (VS) maken hiervoor gebruik van random event generatoren (REGs). Op deze wijze konden bijvoorbeeld de terroristische aanslagen van 11 september 2001 en de aanslagen in Marokko worden vastgelegd. Vervolgens worden biologische- en natuurkundige theorieën besproken die 'prestimulus informatieverwerking' zouden kunnen verklaren.

NIEUW ONDERZOEKSGEBIED

Deze nieuwe wetenschappelijke ontdekking is van groot belang, omdat de desbetreffende technologie zou kunnen worden toegepast bij de ontwikkeling van waarschuwingssystemen. Hierdoor kunnen mensen in de toekomst wellicht voor terroristische aanslagen en aardbevingen worden gewaarschuwd. Omdat de ontdekking van 'prestimulus informatieverwerking' nieuw is, ligt in de lijn der verwachting dat de theorie, die wordt besproken in dit boek, de start zal zijn van een veel belovend nieuw wetenschappelijk onderzoeksveld.

BOEKINDELING

In de eerste drie hoofdstukken van dit baanbrekende boek wordt relevante informatie gepresenteerd op het gebied van neurowetenschap, evolutie en emotie. In hoofdstuk vier wordt onbewuste informatieverwerking bij mensen besproken en de consequenties hiervan in ons dagelijks leven. In hoofdstuk vijf en zes wordt bewijs gepresenteerd voor prestimulus informatieverwerking op zowel het individuele niveau als mede op het groepsniveau. In hoofdstuk zeven worden theoretische verklaringen uit de natuurkunde besproken die de verschuiving in tijd zouden kunnen verklaren. In hoofdstuk acht worden alle inzichten uit de verschillende wetenschappelijke richtingen gecombineerd om tot één theorie te komen.

PERSONALIA

Maurits Willem Mattheus Lambert van den Noort (1977, Dordrecht) studeerde van 1996 tot 2001 psychologie aan de KU Nijmegen. Hij studeerde 'met genoegen' af in zowel Sociale psychologie als Neuro- & Revalidatiepsychologie. Daarna werkte hij anderhalf jaar als Assistent in Opleiding (AIO) aan de KU Nijmegen.