Gemeente Rotterdam

Nr. 8
30 januari 2004

Embargo tot 30 januari 20.00 uur

Gemeente onderscheidt directeur Internationaal Filmfestival Rotterdam

Wolfert van Borselenpenning

voor Simon Field

Simon Field, sinds 1996 directeur van het International Film Festival Rotterdam (IFFR), heeft uit handen van cultuurwethouder Stefan Hulman de Wolfert van Borselenpenning ontvangen. Deze gemeentelijke onderscheiding wordt uitgereikt aan personen die zich op cultureel gebied gedurende een lange periode verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

Onder leiding van Simon Field groeide het IFFR uit tot het grootste culturele evenement van Nederland en verdubbelde het aantal bezoekers van 170.000 in 1996 tot 355.000 in 2003. Wethouder Hulman prees Simon Field bij de uitreiking van de Wolfert van Borselenpenning om zijn kwaliteiten als bruggenbouwer en scout van filmtalent: "Field transformeerde het IFFR van een klassiek speelfilmfestival tot een modern festival over beeldcultuur. Hij bouwde bruggen tussen de cinema en de beeldende kunst en op zijn initiatief ontstonden samenwerkingsverbanden met Rotterdamse culturele instellingen als Museum Boijmans Van Beuningen, Witte de With en TENT. Met deze interdisciplinaire samenwerkingsverbanden zette Simon Field een nieuwe trend die in de internationale film- en kunstwereld veel waardering en navolging kreeg".

Met de jaarlijkse VPRO Tiger Awards Competitie ontdekte Simon Field nieuw talent, dat na lancering in Rotterdam vaak doorbrak. Daarnaast bracht hij met het programma "What (is) Cinema?" het inhoudelijk debat terug in het middelpunt van de aandacht. Ook daarmee leverde hij een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse filmcultuur.

Kort na de IFFR editie van 2003 kondigde Simon Field aan dat hij na het Internationaal Filmfestival van 2004 zijn directeurschap beëindigt. Hij wordt opgevolgd door Sandra den Hamer met wie Simon Field sinds enkele jaren gezamenlijk de directie voerde van het IFFR.

noot voor de redactie/