Politie Groningen

Persberichten zaterdag 31 januari 2004

Provincie Groningen 31-01-2004 -

Stadskanaal: man aangehouden voor overlast
Een 24-jarige bewoner van de J. F. H. Meijerstraat in Stadskanaal is vrijdagnacht aangehouden voor het veroorzaken van nachtrumoer. De man staat daarvoor bekend en veroorzaakte gedurende enige tijd lawaai waarvan de buren last hadden. Onder meer zou hij met een zwaar voorwerp op de vloer bonken. Donderdagavond was bij hem de geluidsapparatuur al in beslag genomen. Hij is voor nader onderzoek ingesloten en zal in de loop van de zaterdagochtend worden gehoord.

Haren: frontale botsing
Twee personenautos raakten vrijdagmiddag totaal vernield toen ze frontaal op elkaar botsten op de Vondellaan in Haren. Een van de bestuurders, een 21-jarige inwoonster van Haren liep daarbij verwondingen op in het gezicht. Ze is voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis in Groningen. De andere bestuurder, een 64-jarige inwoner van Groningen bleef ongedeerd. De aanrijding vond plaats nadat de inwoonster van Haren door onbekende oorzaak op de linker weghelft kwam. De beide autos zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Groningen: Stadjers aangehouden voor ernstige mishandeling Vier Stadjers in de leeftijd van 20 tot 23 jaar zijn vrijdag omstreeks half zes aangehouden voor het mishandelen van een 23-jarige inwoner van Hoogezand. Het voorval gebeurde in de omgeving van de Grote Markt waar de inwoner van Hoogezand onenigheid kreeg met de vier Stadjers over wie het eerste in een taxi mocht stappen. De Stadjers vonden dat zij dat recht hadden en maakten dat meteen duidelijk door de Hoogezandster meerdere keren te slaan en te stompen in het gezicht. Het slachtoffer heeft zich onder behandeling gesteld in het ziekenhuis. Daar bleek dat hij zware kneuzingen had opgelopen in het gezicht. De vier mannen zijn voor nader onderzoek naar het politiebureau overgebracht en in verzekering gesteld. Ze zitten nog vast.

Grijpskerk: autos zwaar beschadigd bij botsing
Bij een botsing op de kruising Stationsstraat met de weg naar het NS-Station in Grijpskerk zijn vrijdagavond de twee betrokken personenautos ernstig beschadigd geraakt. De beide bestuurders, een 44-jarige en een 49-jarige inwoner van Grijpskerk kwamen met de schrik vrij. De beide autos zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd Het ongeval ontstond toen de 49-jarige bestuurder geen voorrang verleende aan de ander. Hij bleek tevens gedronken te hebben (0,8 promille). De politie maakt proces-verbaal op.

Garrelsweer: te hoge snelheid, rijbewijs kwijt
Een 38-jarige automobilist uit Wolvega moest vrijdagnacht zijn rijbewijs inleveren omdat hij op de Provincialeweg bij Garrelsweer veel te hard reed. Hij reed 149 km/u waar maximaal 80 was toegestaan. De politie maakt proces-verbaal op tegen de man.

Groningen: gewonde bij schietpartij
De politie stelt een nader onderzoek in naar een schietpartij die vrijdagavond omstreeks 22.00 uur heeft plaatsgevonden voor een cafetaria aan de Claremaheerd in de Groninger wijk Beijum. Daar raakte een 30-jarige inwoner van Groningen gewond aan een hand en een voet, vermoedelijk tengevolge van kogels uit een vuistvuurwapen. Hij is behandeld in het ziekenhuis en maakt het goed. De vermoedelijke schutter verween na het incident in een personenauto. Naar zijn identiteit en verblijfplaats wordt nog gezocht. De politie kreeg vrijdagavond meerdere meldingen dat er een groot aantal schoten werden gehoord. Ter plaatse werd duidelijk dat er in ieder geval een tiental schoten waren afgevuurd, vermoedelijk door een man die deel uitmaakte van een grotere groep. Ze stonden voor de cafetaria met elkaar te bakkeleien. Voor een groot deel waren de schoten in de lucht afgevuurd maar kennelijk hadden enkele kogels de 30-jarige man geraakt. De gewonde man vluchtte na de schoten weg van de plek, maar werd even later in de omgeving aangetroffen. Vermoedelijk had hij te veel last van zijn verwondingen Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft de omgeving van het incident meteen afgezet en met assistentie van de Technische Recherche een uitgebreid sporenonderzoek ingesteld. Tevens zijn getuigen ter plaatse gehoord om een goed beeld te krijgen van wat er is gebeurd. Zaterdag zal het onderzoek worden voortgezet met een tiental politieagenten. Getuigen moeten nader en uitgebreid worden gehoord, evenals het slachtoffer. Het motief en de aanleiding tot de schietpartij moeten ook nog blijken.

Alcoholcontroles
De politie heeft vrijdagmiddag en een gedeelte van de avond op diverse plaatsen in de stad Groningen en in de omgeving van Delfzijl en Appingedam alcoholcontrtoles gehouden. In Groningen werden onder meer controles uitgevoerd op de Rijksweg, de Aweg, De Hereweg en de Noorderhaven. In totaal werden bijna 1800 blaasproeven afgenomen van bestuurders van autos bromfietsen en motoren. In slechts één geval werd de toegestane limiet van 0.5 promille overschreden Dit gebeurde door een 38-jarige automobilist uit Eenrum. Hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal. In Delfzijl en Appingedam werden ruim 700 bestuurders aan een blaasproef onderworpen. Daarbij werden drie zware overtredingen geconstateerd waardoor in evenzoveel gevallen het rijbewijs werd ingevorderd van de betreffende chauffeur. Het betrof een 47-jarige, een 38-jarige en een 33-jarige inwoner van Delfzijl.