CDA

31-01-04
Cörüz: Ouders verantwoordelijk voor schade veroorzaakt door kinderen Aankomende week zal in de Tweede Kamer met Minister Donner van Justitie gesproken worden over de aanpak van jeugdcriminaliteit. Namens de CDA-fractie zal Kamerlid Coskun Cörüz met voorstellen komen die er aan bijdragen dat in een vroegtijdig stadium wordt voorkomen dat jongeren ontsporen.

Daarbij is het belangrijk dat ouders worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid als opvoeders. Cörüz : Op dit moment is het zo dat ouders met kinderen ouder dan 16 jaar nooit financieel verantwoordelijkheid gehouden kunnen worden voor de schade die wordt aangericht door hun kinderen. Wij vinden dat ouders met kinderen tot 18 jaar verantwoordelijkheid moeten kunnen worden gesteld voor de vernielingen aangericht door hun kinderen. In de eerste plaats is het de vernieler die betaald, maar ook de ouders zijn verantwoordelijk en aansprakelijk voor de daden van hun minderjarige kinderen.

Verder zal Cörüz in het overleg pleiten voor maatwerk bij taakstraffen om de effectiviteit van de bestraffing te vergroten en voor meer nadruk op het bestrijden van wapenbezit onder jongeren.