Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave zaterdag 31 januari 2004

* PREVENTIEF FOUILLEREN TARWEWIJK - EEN VUURWAPEN EN VEERTIEN

STEEKWAPENS IN BESLAG GENOMEN
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Zuid en Feijenoord-Ridderster hield vrijdagmiddag en -avond een actie preventief fouilleren in het aangewezen veiligheidsrisicogebied Tarwewijk. In totaal werden 635 personen op straat en 131 in horecagelegenheden gefouilleerd. Er werden 82 auto's gecontroleerd. Tijdens de actie werden drie mannen aangehouden op grond van de Wet Wapens en Munitie. Er werd 1 vuurwapen, 14 steekwapens, 3 slagwapens en gebruikershoeveelheden verdovende middelen in beslag genomen.


* AANPAK GEWELD EN OVERLAST CENTRUM ROTTERDAM

ROTTERDAM - De wijkpolitie van het district Rotterdam-Centrum heeft vrijdagavond en zaterdagmorgen vroeg toezicht gehouden in het centrum van Rotterdam in het kader van de aanpak van overlast en geweld op straat.
Er werden 45 bekeuringen uitgeschreven voor parkeerovertredingen en 5 personen gingen op de bon voor wildplassen. Ook werden er nog 21 bekeuringen uitgeschreven voor diverse (verkeers)overtredingen. Gebruikershoeveelheden verdovende middelen werden in beslag genomen.


* RADARSNELHEIDSCONTROLES
ROTTERDAM - De Verkeerspolitie hield vrijdagmiddag en -avond op verzoek in verband met te hoge rijsnelheden radarsnelheidscontroles op de Kanaalweg, de Rozenlaan en de Straatweg. Op de Kanaalweg reden tussen 16.55 en 17.55 uur, 53 van de 807 gecontroleerde automobilisten harder dan de toegestane snelheid van 50km. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 110 kilometer per uur. Tussen 18.15 en 19.15 uur reden op de Rozenlaan, 53 van de 716 gecontroleerde bestuurders harder dan 50km. Hoogste snelheid 80 kilometer per uur. Op de Straatweg gingen 93 van de 1100 gecontroleerde automobilisten in de fout. Hoogst gemeten snelheid hier 92 kilometer per uur daar waar 50km is toegestaan.


* MANNEN BEROOFD OP STRAAT
ROTTERDAM - Vrijdagavond omstreeks acht uur werd op de Westblaak een 45-jarige Rotterdammer beroofd. Het slachtoffer werd belaagd door drie onbekende mannen, die hem een hofje in duwden. Daar kreeg hij klappen en werd hij beroofd van een tasje met kleding en een paar honderd euro Zaterdagmorgen vroeg omstreeks drie uur werden in de Hoogstraat twee Rotterdammers van 18- en 19-jaar oud beroofd. Twee onbekende mannen met bivakmutsen op bedreigden hen met een pistool, waarna zij hun portemonnee moesten afgeven. Ook werd een mobiele telefoon afgepakt


* ALCOHOLCONTROLE
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district De Noordhoek hield van vrijdagavond acht uur tot zaterdagmorgen vier uur een alcoholcontrole op de Zaagmolenkade. In totaal moesten 485 automobilisten de blaastest afleggen. Van hen kregen er 11 na ademanalyse op het bureau een proces-verbaal. De hoogste score was 680 UGL, zo'n 1,5 pro mille. Van deze automobilist werd het rijbewijs ingevorderd.

Middaguitgave vrijdag 30 januari 2004

* OPSPORING VERZOCHT BESTEEDT VOOR TWEEDE MAAL AANDACHT AAN

DODELIJKE SCHIETPARTIJ SEDAR SOARES
ROTTERDAM - Maandagavond besteedt het programma 'Opsporing Verzocht' aandacht aan de schietpartij met dodelijke afloop op 1 februari 2003 op het parkeerdek bij metrostation Slinge, waarbij de toen 12-jarige Sedar Soares om het leven kwam. Onlangs hield het opsporingsteam een reconstructie van de zaak samen met de vrienden van Sedar. Hierbij ontstonden er nieuwe vragen. Er wordt namelijk rekening gehouden met het feit dat de jongen het slachtoffer is geworden van een uit de hand gelopen criminele activiteit op het plein naast het metrostation Slinge, waarbij mogelijk geschoten werd. Maar met de mogelijkheid dat er gericht is geschoten op de jongens omdat ze sneeuwballen gooiden wordt eveneens rekening gehouden.
Tijdens de uitzending wordt een dringend beroep gedaan op getuigen die mogelijk meer informatie hebben over wat er die bewuste avond op het plein heeft afgespeeld. De bewakingsbeelden van getuigen die zich nog niet gemeld hebben worden ook getoond. Verder laat men in de uitzending een alarmrevolver zien, met zwarte tape om de cilinder gebonden, die vermoedelijk op 1 februari 2003 in de singel achter het pleintje bij het metrostation werd gegooid. Personen die het wapen herkennen of die weten wie tot 1 februari 2003 het wapen bezat worden verzocht zich te melden.
Voor degene die de 'gouden tip' heeft die kan leiden naar de oplossing van dit misdrijf, geldt nog steeds de beloning van 30.000 euro, uitgeloofd door de Hoofdofficier van Justitie in Rotterdam. (persofficier van justitie).


* NA ONDERZOEK ACHT JONGEREN AANGEHOUDEN, VERDACHT VAN STRAATROVEN,

DIEFSTALLEN EN MISHANDELINGEN
HELLEVOETSLUIS - De recherche van het district De Eilanden sloot een enige tijd durend onderzoek af, waarbij acht jongens, in leeftijd variërend van vijftien tot achttien jaar, allen woonachtig in Hellevoetsluis, werden aangehouden. Het achttal wordt verdacht van een aantal berovingen, diefstal en mishandelingen.
Naar aanleiding van een aantal gevallen van overlast medio vorig jaar in de wijk Kooistee en na informatie van buurtagenten startten de recherche een onderzoek. Daaruit bleek dat de overlastgevende jongens, in 2002 en 2003 in wisselende samenstelling in Hellevoetsluis een aantal straatroven of pogingen daartoe, enkele diefstallen en mishandelingen hadden gepleegd. Bij de berovingen werd door hen geweld niet geschuwd. Hun slachtoffers waren niet alleen leeftijdgenoten, maar ook enkele ouderen, onder wie een taxichauffeur. Het bij de berovingen en diefstallen buitgemaakte geld ging op aan met name uitgaan en vertier. De acht aangehouden jongeren, die in totaal tien misdrijven pleegden, zijn inmiddels voorgeleid aan de Officier van Justitie in Rotterdam.


* HOOFDVERDACHTE SCHIETPARTIJ NICOLAAS BEETSSTRAAT AANGEHOUDEN

(Zie ook persberichten 28 december 2003 en 2 januari 2004) ROTTERDAM - De recherche heeft met de aanhouding van de hoofdverdachte, een 22-jarige illegaal in Nederland verblijvende man, het onderzoek naar de dodelijke schietpartij in de Nicolaas Beetsstraat afgerond.
Zaterdagavond 27 december omstreeks tien over zeven werd een 48-jarige Rotterdammer in de gang van zijn woning doodgeschoten. Er werd een Recherche Assistentie Groep geformeerd en gedurende het onderzoek werden een 22-jarige vrouw uit Rotterdam en drie vrienden van de vrouw, twee Rotterdammers (22 en 23) en een 21-jarige man uit Vlaardingen aangehouden ter zake moord cq medeplichtigheid daaraan.
De 22-jarige man werd dinsdagmiddag 27 januari in Duitsland aangehouden (hij stond voor de moord internationaal gesignaleerd) en in bewaring gesteld. De verdachte wordt uitgeleverd.


* ILLEGALE VROUWEN IN HORECAGELEGENHEID AANGETROFFEN

ROTTERDAM - Vrijdagochtend omstreeks vijf uur stelden buurtagenten samen met personeel van de afdeling Bijzondere Wetten, Jeugd- en Zedenzaken, Vreemdelingendienst en de brandweer tijdens een horeca controle, een onderzoek in een horecagelegenheid in het centrum van Rotterdam in.
In het pand werden 20 vrouwen aangetroffen die ter vaststelling van hun identiteit werden overgebracht naar het politiebureau aan het Doelwater. Daar bleek dat zij illegaal in Nederland verbleven. De vrouwen zijn ter uitzetting overgedragen aan de Vreemdelingendienst.


* IN VRACHTWAGEN AANGETROFFEN ILLEGALEN AANGEHOUDEN

ROTTERDAM - Vrijdagochtend omstreeks acht uur werd door medewerkers van een bedrijf aan de Shannonweg, zes illegalen aangetroffen in een aldaar geparkeerdstaande huiftrailer. Politiemensen die naar aanleiding van de melding ter plaatse gingen troffen op de Clydeweg nog een illegaal aan. De mannen, voornamelijk afkomstig uit India, werden allen aangehouden en overgedragen aan de Vreemdelingendienst.


* SNELHEIDSCONTROLES
ROTTERDAM - Vrijdagochtend hield personeel van de Verkeerspolitie (bureau Verkeerstoezicht) snelheidscontroles op de Brielselaan en de Straatweg. Tussen half negen en kwart voor tien en later die ochtend tussen half elf en kwart voor twaalf werden in totaal 54 automobilisten bekeurd omdat zij te hard reden op de Brielselaan. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 85 km/uur in plaats van de toegestane maximum snelheid van 50 km/uur.
Tussen elf en twaalf uur lapten 44 van de 1036 automobilisten de maximum snelheid van 50 km/uur op de Straatweg aan hun laars. Hoogst gemeten snelheid: 82 km/uur.