Politie Friesland

Politieberichten van 30/1 (13.00) t/m 31/1 (13.00)

Fryslân 31-01-2004 - Voor informatie kunt u op werkdagen bellen tussen 07.00 - 15.00 uur op het algemene nummer van politie Fryslân, 0900 - 8844

Franeker: verdachte aangehouden
Vrijdag om 12.30 uur deed een 31-jarige inwoner van Franeker een greep in de kassa van een winkel aan de Ockingahiem. De man had enkele honderden euros gepakt, maar is vrijwel onmiddellijk door winkelpersoneel aangehouden. Naast het geld had de man ook nog twee sardineblikjes gestolen. De verdachte is naar het bureau overgebracht.

Fryslân: Hand in handhaving 100 vrachtwagens gecontroleerd 19 processen-verbaal
Vrijdag is in het kader van de actie Hand in handhaving gecontroleerd op het wegtransport. In alle drie de noordelijke provincies vonden acties plaats in samenwerking met de douane en Marechaussee. In Fryslân werd samen met de douane gecontroleerd. Er werd ingezet op wegtransport, waarbij mogelijk op milieurelevante transporten. De actie startte om 09.00 uur en sloot om 16.00 uur.
Er werd door 19 mensen meegedaan aan deze actie in Fryslân. Motorrijders van de politie selecteerden de te controleren transporten en begeleiden ze naar de controleplaatsen.

Van 09.00 uur tot 12.00 uur werd gecontroleerd langs de A32, ter hoogte van Heerenveen op de beide tegenover elkaar gelegen parkeerplaatsen, namelijk Dorpshellen en De Weeren. Hier werden bijna 50 vrachtauto's gecontroleerd. Te weten: 6 x afval; 2 x gevaarlijke stoffen; 1 x koeltransport; 2 x mest; 34 x overig. Er werden in totaal 11 overtredingen geconstateerd. Te weten: 6 x PV terzake geen eurovignet; 1 x PV terzake overbelading; 1 x PV terzake verlopen APK;
1 x PV terzake onverzekerd voertuig; 1 x PV terzake opgeven valse naam; 1 x PV terzake rijden tijdens ontzegging van de rijbevoegdheid.

Van 13.00 tot 15.45 uur werd gecontroleerd langs de A 7, ter hoogte van Terwispel op de beide tegenover elkaar gelegen parkeerplaatsen, namelijk De Walden en De Vonken. Hier werden in totaal 52 vrachtauto's gecontroleerd. Te weten: 8 x afval; 2 x gevaarlijke stoffen; 2 x koelautos en 40 x overig. Hier werden in totaal 8 overtredingen geconstateerd. Te weten: 1 x PV verlopen APK; 1 x PV buiten gebruik stellen snelheidsbegrenzer; 1 x PV geen kentekenbewijs aanhangwagen; 1 x W terzake verkeerd bord vervoer gevaarlijke stoffen; 3 x PV geen eurovignet; 1 x PV recidive geen eurovignet + onderzoek. Al met al was er vrijdag weinig aanbod van milieutransporten.

Fryslân: rijden onder invloed
Vrijdag om 17.05 uur, gecontroleerd op de A6 bij Lemmer, 50-jarige automobiliste uit Lemmer, blies 285 ug/l, rijverbod van een uur; Vrijdag om 19.20 uur, gecontroleerd op de Hoekemastraat te Leeuwarden, 50-jarige automobiliste uit Heerenveen, blies 480 ug/l, rijverbod van vier uur;
Vrijdag om 19.50 uur, gecontroleerd op de Easthimmerwei te Witmarsum, 27-jarige automobilist uit Dronrijp, blies 490 ug/l, rijverbod van vijf uur;
Vrijdag om 23.15 uur, Oostergoweg te Leeuwarden, 34-jarige automobilist ui Leeuwarden, viel op omdat APK was verlopen, blies 800 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur. Tevens is het rijbewijs van de verdachte ingevorderd;
Zaterdag om 01.00 uur, Kattebos te Heerenveen, de politie zag dat de bestuurder wisselde van plaats met de bijrijder, de (oorspronkelijke) bestuurder bleek een 17-jarige inwoner van Heerenveen te zijn, die tevens te veel had gedronken. Op het bureau blies hij 370 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur. De 47-jarige bijrijder, eveneens woonachtig in Heerenveen, kreeg een bekeuring voor het doen besturen; Zaterdag om 01.55, 28-jarige automobilist uit Leeuwarden, blies 345 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur, werd geconstateerd in de Beatrixstraat te Leeuwarden;
Zaterdag om 02.15 uur, 28-jarige automobilist uit Sint Nicolaasga, gecontroleerd op de Bolster te Heerenveen, blies 350 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Leeuwarden: aanrijding met aanhouding
Vrijdag om 18.00 uur stak een 39-jarige fietser uit Leeuwarden de P. Stuyvesantweg over. Hierbij werd hij geschept door een auto, bestuurd door een 71-jarige inwoner van Leeuwarden. De auto raakte zo beschadigd (voorruit vernield) dat het moest worden afgesleept. Hoewel een ambulance ter plaatse was, hoefde de fietser niet mee, omdat de verwondingen meevielen. Tijdens het afhandelen van de aanrijding werd de fietser steeds vervelender. Zo eiste hij van de automobilist een nieuw horloge, volgens de fietser was zijn horloge weggeraakt tijdens de aanrijding. Ook ging de man dreigend voor de automobilist staan. Toen de politie de man wilde sussen, deed de fietser de jas uit om met de politie op de vuist te gaan. Hierop is de fietser aangehouden en geboeid overgebracht naar het bureau. De man is gecontroleerd door een arts en is om 20.00 uur heengezonden.

Leeuwarden: verdachte aangehouden voor bedreiging
Zaterdag om 03.00 uur kreeg de politie een melding dat een 18-jarige inwoner van Leeuwarden zich zeer vervelend gedroeg in een uitgaansgelegenheid aan de Nieuwestad. Zo had hij diverse personeelsleden bedreigd en viel hij andere klanten lastig. Toen de politie kwam, nam hij ook een driegende houding aan. Hierop is de man geboeid overgebracht naar het bureau.

Sneek: twee verdachten aangehouden voor belediging
Zaterdag om 03.40 uur vonden een 28-jarige inwoner van Sneek en een 18-jarige inwoner van IJlst het nodig de politie te beledigen. Dit gebeurde in de Kleine Kerkstraat. Beide mannen hebben diverse, verbaal laakbare verwensingen, naar het hoofd van de politie geslingerd. Hierop zijn de twee aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Gytsjerk: aanhouding na vernieling brievenbus
Zaterdag om 06.00 uur kreeg de politie een melding dat een 49-jarige inwoner van Gytsjerk op heterdaad was aangehouden door buurtbewoners op de Nieuwe Straatweg. Dit omdat de man een brievenbus had vernield. De 49-jarige werd gezien door een 41-jarige inwoner van Gytsjerk. Aangifte is gedaan dooreen 63-jarige inwoner van Gytsjerk. De buurt was alert omdat er de laatste tijd wel vaker vernielingen werden gepleegd.