Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

KNMI - Klimatologische Dienst: Maandoverzicht

JANUARI 2004:

Zeer nat, zacht en vrijwel de normale hoeveelheid zon

Voorlopig overzicht (30-1), definitief overzicht op maandag 2 februari

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van ca. 3,5 °C tegen een langjarig gemiddelde van 2,8 °C was januari zacht.
De eerste dagen van het nieuwe jaar verliepen koud. Op 3 januari werd in de Woensdrecht de landelijk laagste temperatuur gemeten: -11,4 °C. Van 4 tot en met 25 januari lag de temperatuur eerst ruim boven en later rond het langjarige gemiddelde. Op 11 januari werd het in Ell 12,6 °C; de landelijk hoogste temperatuur van deze maand. Het einde van de maand verliep vrij koud. In totaal werden in De Bilt tien vorstdagen (dagen met een minimumtemperatuur kleiner dan 0,0 °C) en één ijsdag (dagen met een maximumtemperatuur kleiner dan 0,0 °C) genoteerd tegen 13, respectievelijk vier normaal.

De landelijk gemiddelde hoeveelheid neerslag zal uitkomen op ca. 110 mm tegen 69 mm normaal. Daarmee eindigt januari zeer nat. De hoeveelheid neerslag varieerde slechts weinig over het land. Het natst was het in een brede strook over het midden van het land met ruim 120 mm. In het zuidoosten en noordoosten van het land viel plaatselijk minder dan 100 mm. De maandsom neerslag zal in De Bilt uitkomen op ca.115 mm tegen 67 normaal. Daarmee eindigt januari in de top tien van natste januarimaanden sinds 1901. Op de eerste plaats staat januari 1947 met 141 mm neerslag.
Op nieuwjaarsdag viel in de westelijke helft van het land langdurig sneeuw. Er vormde zich een sneeuwdek dat plaatselijk een dikte bereikte van 7 cm. Op de 4e was het door ijzelvorming op uitgebreide schaal glad. Met name rond het midden van de maand viel veel neerslag. 11, 16 en 19 januari waren zeer natte dagen met respectievelijk 12, 12 en 21 mm neerslag gemiddeld over het land. Op 28 en 29 januari vielen talrijke sneeuwbuien, plaatselijk vergezeld van onweer en zware windstoten. Op veel plaatsen in het binnenland ontstond een tijdelijk sneeuwdek dat in de oostelijke helft van het land plaatselijk aangroeide tot ruim 10 centimeter.

Het landelijk gemiddelde aantal zonuren van ca. 50 was vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 52 uren. De landelijke variatie in het aantal zonuren was niet groot. Het zonnigst was het in Zeeland waar plaatselijk ruim 60 zonuren werden geregistreerd. In het binnenland kwamen diverse stations niet verder dan ca. 45 zonuren. In De Bilt scheen de zon ca. 50 uren tegen 52 normaal. Op 12 dagen scheen de zon er in het geheel niet. Normaal is dat op 14 dagen het geval.

Vorig jaar bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 2,5 °C, de hoeveelheid neerslag 77 mm en het aantal zonuren 66.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 - 2000 De Bilt, 30 januari 2004, 9.30 uur (voorlopig overzicht/Sluijter)

Klimatologische Dienst