Ingezonden persbericht


Persbericht 27 januari 2004

150 Jaar KNMI: Populair wetenschappelijke lezingen bij het KNMI

Het KNMI bestaat op zaterdag 31 januari a.s. precies 150 jaar. Dat bijzondere lustrum wordt dit jaar uitgebreid gevierd met tal van activiteiten. De jubileumsite www.knmi.nl/150jaar, die vanaf 31 januari te bezoeken is, houdt u het hele jaar door uitgebreid op de hoogte van de speciale gebeurtenissen die dit jaar plaatsvinden.

Zo houden wetenschappers het hele jaar door populair wetenschappelijke lezingen voor een breed publiek. Deskundigen geven u een kijkje achter de schermen van de weers- en seizoensverwachtingen, vertellen over onderzoek op het gebied van weer, klimaat of seismologie of leggen op een begrijpelijke wijze uitleg wat El Niño is. De lezingen zijn voor iedereen toegankelijk. Een unieke gelegenheid om het fijne te horen van KNMI-deskundigen zelf en vragen direct aan hen te kunnen stellen.

De lezingen worden iedere eerste woensdag van de maand gehouden (m.u.v. 5 mei), van 15:30 tot 16:30 uur, in de Buys Ballotzaal van het KNMI, Wilhelminalaan 10, in De Bilt (routebeschrijving, zie www.knmi.nl).

Een deel van de lezingen zal tevens in het Museon gehouden worden op de dinsdagen 11 mei, 8 juni, 14 september, 12 oktober, 9 november en 14 december. Naast lezingen zal er bij het Museon vanaf 11 mei tevens een KNMI-lustrumtentoonstelling te bezoeken zijn. Ook deze activiteiten zullen op de jubileumsite www.knmi.nl/150jaar bekend gemaakt worden.

Programma populair wetenschappelijke lezingen bij het KNMI

Datum Titel Spreker
4 februari El Niño en seizoensverwachtingen Geert Jan van Oldenborgh
3 maart Wolken als weervoorspellers Joost Postma
7 april De toekomst van de weerwaarnemingen Ad Stoffelen 2 juni De ozonlaag en de invloed van Peter Siegmund klimaatverandering
7 juli Seismologie in Nederland Hein Haak
4 augustus Het weerbericht: toen, nu en in de toekomst Robert Mureau

1 september De historie van de weerwaarneming Sylvia Barlag en de waarneming van de weerhistorie
6 oktober Satellietbeelden in het weerbericht Ab Maas 3 november De ozonlaag bekeken vanuit de ruimte Pieternel Levelt 8 december Op de weercomputer kun je rekenen Ben Wichers Schreur

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting KNMI, tel 030 - 2206 386/317, buiten kantooruren 06-53214364, e-mail persvoorlichting@knmi.nl.

Met vriendelijke groet

Monique Somers
persvoorlichting KNMI
Postbus 201
3730 AE De Bilt

---

Zie ook/see also: http://www.knmi.nl/maildisclaimer.html