Ingezonden persbericht


persbericht

congres 'keramiek en architectuur'

's-Hertogenbosch, 25 november 2003 - Op dinsdag 3 februari 2004 organiseren het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) en de Akademie voor Kunst en Vormgeving (AKV) in het Atrium van de Hogeschool 's-Hertogenbosch voor de tweede keer een dagvullend keramiekcongres met dit jaar als onderwerp de relatie tussen keramiek en architectuur. Een zevental sprekers uit binnen- en buitenland zal elk vanuit hun eigen vakgebied hun visie geven op het onderwerp.

Als gesproken wordt over keramiek dan denken veel mensen onwillekeurig aan gebruiks- en sieraardewerk, dus aan kop en schotels, schalen, vazen etc. Men realiseert zich meestal niet dat veel bouwmaterialen zoals bakstenen, dakpannen, rioolbuizen, sanitair en tegels zijn gemaakt van keramisch materiaal. Ook het feit dat op het gebied van keramisch bouwmaterialen niet veel opzienbarends gebeurt, is er de oorzaak van dat slechts weinigen beseffen hoe groot de rol is die keramiek in ons dagelijks leven speelt. Behalve dat steeds meer beeldend kunstenaars en ontwerpers zich gaan bezighouden met keramiek, biedt ook architectuur volop mogelijkheden om de toepassing van keramiek nieuwe impulsen te geven. Het EKWC en AKV zien binnen de eigen instelling, maar ook in de dagelijkse praktijk de grenzen tussen de disciplines vervagen. Verwacht wordt dat de uitwisseling tussen de beeldende kunst, de vormgeving en de architectuur een stimulerend effect zal hebben op de artistieke en technische ontwikkeling van de keramiek als medium.

Onder dagvoorzitterschap van Koos de Jong (directeur EKWC) zullen Bernard Hulsman (journalist NRC Handelsblad), James W.P. Campbell (professor architectuur en geschiedenis aan Queens' College in Cambridge en auteur van de publicatie 'Brick. A World History'), Joost Swarte (striptekenaar en ontwerper van De Toneelschuur in Haarlem), Sjoerd Soeters (architect bij Soeters Van Eldonk Ponec in Amsterdam), Kees Christiaanse* (professor architectuur en architect bij KCAP BV in Rotterdam en Berlijn) en Winy Maas* (architect bij MVRDV in Rotterdam), Gilian Schrofer en Rob Wagemans (ontwerpers, Concrete Architectural Associates in Amsterdam), Jan Tichelaar (directeur van Koninklijke Tichelaar, Makkum) en hun visie geven op de betekenis van keramiek voor architectuur. Ook zal in een forumdiscussie onder leiding van Aaron Betsky (directeur van het NAi) worden ingespeeld op de vraag wat architecten, ontwerpers en beeldend kunstenaars elkaar en de markt te bieden hebben. Het congres is een evenement georganiseerd onder de vlag van de Stichting Den Bosch Keramiekstad, een samenwerkingsverband tussen de instellingen Museum voor Hedendaagse Kunst (voorheen Museum Het Kruithuis), Cor Unum, het Europees Keramisch Werkcentrum en de Akademie voor Kunst en Vormgeving.

*) nog onder voorbehoud

voor meer informatie, neem contact op met EKWC: info@ekwc.nl of 073 612 4500


---- --