Ingezonden persbericht


Cultuur op de Campus
Februari 2004

Dinsdag 3 februari
De Wasmasjien met dj Marcelito's Choice
Bij de Nijmeegse vrije zender Radio Rataplan presenteerde Marcelito jarenlang shows als Alles behalve dat, Cruising the Carribean en The sound of movie. Eind jaren tachtig draaide hij op feesten in het hele land en maakte hij met Marcelito's Merengue Party Tour furore in het Nijmeegse horecacircuit. Toen Radio Rataplan uit de lucht ging en de dancescene opkwam, hield Marcelito het voor gezien. Maar na een stilte van tien jaar blijkt dat het muzikale bloed toch kruipt waar het niet gaan kan. Dj Marcelito blies het stof van zijn platen en maakte een nieuwe selectie voor het oordeel van een gloednieuw publiek.
CultuurCafé, Mercatorpad 1, 18.00-19.30u

Woensdag 4 februari
Cabaret Miel Verstappen met Happy Miel
Miel is op zoek. Op zoek naar duidelijkheid. Duidelijkheid in zijn wereldje dat hij vroeger zo goed leek te begrijpen. Miel verlangt terug naar de momenten van eenvoud. Op zijn eigen wijze zoekt hij naar evenwicht, naar wijsheid, naar .? Miel wordt op piano begeleid door Marc Damen.
CultuurCafé, Mercatorpad 1, 20.00-21.30u, www.happymiel.nl

Donderdag 5 februari
StudentenKamerFestival
Uitgaan of thuisblijven? Doe het allebei tijdens het vierde StudentenKamerFestival (StuKaFest) op donderdag 5 februari. Twintig Nijmeegse studentenkamers veranderen die avond in piepkleine theaters, een recordaantal! Kies je favorieten uit een programma van cabaret, muziek, film, literatuur, comedy en theater. Een tipje van de sluier: singer-songwriter Marike Jager (winnares Grote Prijs van Nederland 2003), lachen met de Dames voor na Vieren, theatersportgroep Buiten Bereik, cabaret door Schering & Inslag, stekelige liedjes door Piepschuim en een optreden van comedian Lambert-Jan Koops (Culture Comedy Award 2003). In de binnenstad wijzen de opvallende StuKaFest-borden je de weg naar de juiste deurbel. Vouw jezelf in het hoekje naast de Ikea-stelling of plof in de doorgezakte bank en wees getuige van exclusieve en intieme acts. Vergeet niet na de laatste voorstelling studentikoos af te pilsen op het StuKaFeest in de Blauwe zaal (O42), tijdelijk de grootste studentenkamer van Nijmegen. Hier houden dj en vj je de rest van de nacht bezig!
Zie de festivalfolder en www.kun.nl/stukafest, kaartverkoop dagelijks in de Refter en de (hoofd)kantines van het Spinozagebouw en de faculteiten NWI en UMCN, kaartje E3, passepartout E9

Dinsdag 10 februari
Moderne folk Bernard Brogue Band
Bernard Brogue speelt folk sinds het begin van de jaren tachtig. Al snel voelt hij zich beperkt binnen de grenzen van de traditionele folkmuziek en laat hij rock- en jazzinvloeden toe in zijn repertoire. Brogue ontwikkelt een eclectische stijl, vergelijkbaar met de muziek van Nick Drake. Hij tourt meermaals door Schotland en maakt tussen 1993 en 2000 deel uit van de band The Loveless. Eind 2001 stelt de singer-songwriter een eigen band samen, met Tom Janssen op fretloze bas en Vincent Gal op slagwerk. Schotland lokt weer, maar eerst zijn de muzikanten te beluisteren in het CultuurCafé. Bereid je voor op een mengeling van whisky, mystieke nevelingen en plotselinge heftige uitbarstingen.
CultuurCafé, Mercatorpad 1, 18.00-19.30u, www.bernardbrogue.com

Woensdag 11 februari
Cabaret Menno Nicolai met Toeval
Menno Nicolai's (1945) theaterprogramma heet Toeval. Hij vertelt en zingt erin over toeval en keuzes in het leven. Juist de verdrietigste episodes uit zijn leven werken het meest op de lachlust van het publiek. Sommige van zijn liedjes zijn serieus en gaan over verloren liefdes. Andere liedjes zijn vrolijker en gaan over verloren liefdes. Ook zijn er liedjes die niet over verloren liefdes gaan.
CultuurCafé, Mercatorpad 1, 20.00-21.30u, www.mennonicolai.nl

Donderdag 12 februari
Cabaret & Poëzie Poëzie Jukebox
Rop Janze uit Bovenkarspel (Comedytrain, Margreet Dolman's Mens & Gevoelensavonden) is niet alleen cabaretier, maar ook een wandelende poëzie jukebox. Jij kiest, hij draagt voor uit categorieën als liefde, ouders, rouwadvertenties, feest en dichtende cabaretiers. Rops sandwichbord bevat tientallen gedichten: van De spin Sebastiaan tot Denkend aan Holland. En waar de Nederlandse literatuur te kort schiet, springt Rop in met een zelfgeschreven poëem, zoals het onvolprezen Blote Skeelerman.
Halte 4, E4.02, vierde verdieping Erasmusgebouw, 12.45-13.30u, www.ropjanze.nl

Donderdag 12 februari
Breedbeeld draait Être et avoir
(Nicolas Philibert, Frankrijk, 2002, 104 minuten)
Nicolas Philibert schoot zestig uur filmmateriaal in een Frans dorpsschooltje, waar kinderen van alle leeftijden bij elkaar in de enige klas zitten. Hij monteerde hieruit een sobere maar hartveroverende documentaire. Zonder commentaar, slechts observerend, neemt hij het publiek twee uur lang mee terug naar de kindertijd, toen de wereld niet groter was dan het schoolplein. Être et avoir won de European Film Award voor beste documentaire en werd - heel opmerkelijk voor een documentaire - genomineerd voor de Franse César voor beste film.
CC3, CollegezalenComplex, Mercatorpad 1, 19.30-22.00u, entrée E1,50

Dinsdag 17 februari
Muziekquiz Raad de Plaat
Downloaden en kopiëren kunnen we allemaal, maar weet je ook wát je draait? Test je muzikale intelligentie bij de muziekquiz Raad de Plaat. Het principe is eenvoudig: probeer zo snel mogelijk na aanvang van het intro te raden om welke plaat het gaat. De songs worden in deze speciale editie van Raad de Plaat live gespeeld door de band SinCosa! Kom met al je vrienden en daag ze uit óf werk samen om de hoogste score en de mooiste prijzen binnen te halen. Vooraf inschrijven is niet nodig.
CultuurCafé, Mercatorpad 1, 18.00-20.00u, www.sincosa.tk

Woensdag 18 februari
Theatersport BinnensteBuiten vs Op De Geest
Vergeet darts, theatersport is de leukste kroegsport! De ingrediënten zijn theater, muziek, interactie, improvisatie en humor. In de derde wedstrijd van de Nijmeegse Theatersportcompetitie 2003-04 staan Binnenste Buiten en Op de Geest tegenover elkaar. Beide ploegen zijn grote kanshebbers op het kampioenschap: Binnenste Buiten strandde in 2002 in de finale, Op de Geest in 2003. Saillant detail is dat een van de leden van Op de Geest trainer is van Binnenste Buiten. Wordt Op de Geest verslagen met eigen wapens? Bibbert en beeft Binnenste Buiten voor de souplesse van docent en consorten?
CultuurCafé, Mercatorpad 1, 20.00-22.00u, www.opdegeest.nl, www.binnenste-buiten.tk

Donderdag 19 februari
Singer-songwriter Toadstool
Heb je weleens gelunchd met een paddo? Een toadstool is een mooie, maar erg giftige paddestoel. Je blijft er naar kijken, want de schoonheid is intrigerend, maar als je die wilt ervaren en een hap neemt, heb je de kans om samen met vijftien roze olifanten naar huis te fietsen of om dood neer te vallen. Toadstool is ook de muziek van singer-songwriters Emily van Orsouw en Margreet de Jonge, met invloeden uit de pop en rock, maar ook uit de folk, new wave en metal. Ze begeleiden zichzelf op gitaar en af en toe op piano. Het publiek vergeleek hen met grote namen als Alanis Morissette, Anouk, Sinead O'Connor en Tori Amos. In 2003 won Toadstool de Wraak van Brabant in de categorie singer-songwriter.
Halte 4, E4.02, vierde verdieping Erasmusgebouw, 12.45-13.30u, www.toadstool.nl

Donderdag 19 februari
Breedbeeld draait Far from heaven
(Todd Haynes, USA, 2002, 107 minuten)
Frank (Dennis Quaid) verkoopt televisies en zijn echtgenote Cathy (Julianne Moore) leeft voor de brave kinderen, geslaagde cocktailparty's en het ogenschijnlijk volmaakte huwelijk. Het echtpaar leeft de American Dream van de vijftiger jaren. Maar al snel ontstaan de eerste barsten in de perfectie: Frank kan zijn gevoelens voor mannen niet langer onderdrukken. Als Cathy vriendschap vindt bij de tuinman, een goed opgeleide Afro-Amerikaan, keert de gemeenschap zich van het ideale koppel af. De vlekkeloze decors en het oogverblindende Technicolor contrasteren schrijnend met de innerlijke sores van de personages. Ook vormen zij een directe verwijzing naar de gezinsmelodrama's die Douglas Sirk maakte in de vijftiger jaren. Todd Haynes behandelt echter thema's die Sirk destijds niet mocht aanroeren: discriminatie en homoseksualiteit.
CC3, CollegezalenComplex, Mercatorpad 1, 19.30-22.00u, entrée E1,50

23 t/m 27 februari
Geen programma i.v.m. voorjaarsvakantie

Februari
Foto-expositie Sebastiaan Dijk
Sebastiaan Dijk belicht in zijn foto's de kwetsbare, vreemde en gruwelijke kanten van de mens. Zijn cynische blik werpt een ander licht op situaties die als normaal of vanzelfsprekend worden beschouwd. Vol zwarte humor bespeelt Dijk het spanningsveld tussen werkelijkheid en enscenering, hetgeen extreme, confronterende beelden oplevert, waarin onwerkelijke personen figureren.
Gangen CollegezalenComplex, Mercatorpad 1, geheel februari

Oproep Nationaal Studenten Songfestival
Zing jij beter dan Norah Jones, Chris Martin of Frans Bauer? Lees dan snel verder. Op zaterdag 8 mei 2004 vindt in Amsterdam het eerste Nationaal Studenten Songfestival plaats. Finalisten van de Nederlandse universiteiten en hogescholen (geen muziekvakopleiding) strijden om de publieks- en juryprijs. Er zijn twee categorieën: je kunt deelnemen met een cover of met een nummer waarvan tekst en muziek geschreven zijn door jou of door een medestudent. In april organiseert Cultuur op de Campus de Nijmeegse voorronde van het songfestival.
Info: spc@student.kun.nl en 024-3612823


Info

Cultuur op de Campus
Comeniuslaan 6, k -1.71
6525 HP Nijmegen
024 3615912 (Lydia van Aert)
l.vanaert@dsz.kun.nl

www.cultuuropdecampus.nl

Mailinglist
Het weekprogramma per email? Mail naar l.vanaert@dsz.kun.nl, o.v.v. mailinglist.

Cultuur op de Campus
Cultuur op de Campus is een culturele organisatie die bestaat uit studenten en medewerkers van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Zij programmeren film, muziek, cabaret, beeldende kunst, literatuur, theater en festivals op de universiteitscampus. De voorstellingen zijn gericht op studenten, maar voor iedereen toegankelijk. Op de films (à E1,50) na en tenzij anders vermeld zijn de programma's gratis te bezoeken.

Locaties
CC3 en exporuimte: CollegezalenComplex, Mercatorpad 1 (nabij UB)
CultuurCafé: kantine CollegezalenComplex, Mercatorpad 1 (nabij Dekker v/d Vegt)
Halte 4: kamer E4.02, vierde verdieping Erasmusgebouw, Erasmusplein 1 (nabij Refter)


---- --