Universiteit van Amsterdam

Bestrijding van hepatitis B moeilijk bij risiscogroepen


Promotie Geneeskunde


dinsdag 3 februari 12.00 uur

Van Steenbergen onderzocht het effect van bestrijdingsprogramma s van hepatitis B en hepatitis A in Amsterdam en Nederland. De GG&GD van Amsterdam screent zwangere vrouwen op besmetting met hepatitis B en vaccineert hun pasgeboren kind als de uitslag positief is. Vervolgens worden ook de andere gezinsleden, huisgenoten en (seks)partners onderzocht op besmetting en behandeld of ingeënt. Dit is een effectieve manier om het virus te bestrijden in een omgeving waarin het weinig voorkomt, concludeert Van Steenbergen. Mannen die seks hebben met mannen, drugsgebruikers en mensen met veel wisselende seksuele partners (zoals prostituees) - die allen een hoog risico lopen op besmetting - zijn moeilijker te bereiken. Van Steenbergen stelt dat het Nederlandse beleid om overdracht van het virus van drugsgebruikers naar niet-drugsgebruikers te voorkomen nog tekortschiet. Hepatitis A is goed te bestrijden door de mensen in de directe omgeving van de patiënt te vaccineren.

J.E. van Steenbergen: Preventing hepatitis B and hepatitis A in an area of low endemicity. Promotor is prof. dr. R.A. Coutinho.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.