Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

03/02/04 Prins Constantijn overhandigt Prins Claus Prijs in Kenia

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden overhandigt op 3 februari 2004, als erevoorzitter van het Prins Claus Fonds, de Prins Claus Prijs 2003 aan de jeugd sportvereniging Mathare Youth Sports Association (MYSA) in Nairobi te Kenia. De Prins Claus Prijzen zijn 10 december 2003 gepresenteerd in het Koninklijk Paleis Amsterdam. MYSA en negen andere laureaten kregen een prijs van 25.000 euro toegekend. De overhandiging van de prijs vindt plaats op de Nederlandse ambassade.

De prijs is een erkenning voor MYSA's inzet voor de jeugd in de sloppenwijken van Nairobi. Door sport te combineren met maatschappelijke activiteiten als scholing, het geven van Aids-voorlichting en het schoonmaken en -houden van de wijk, worden jongeren gestimuleerd in hun ontwikkeling. MYSA werd in 1988 opgericht en heeft nu meer dan 17000 leden, jongens en meisjes tussen de 9 en 18 jaar oud. Zij maken deel uit van honderden voetbalteams die succesvol zijn in lokale en internationale competities. MYSA was dit jaar genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Ter gelegenheid van de uitreiking van de Prins Claus Prijs geeft voetballer Aron Winter op 3 februari trainingen aan de jeugdelftallen van Mathare Youth Sports Association en aan kinderen van een basisschool in een slobbenwijk in Nairobi. Prins Constantijn woont een van de trainingen aan de jeugdelftallen bij.

De Prins Claus Prijzen worden jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in Afrika, Azië, Latijns Amerika en de Caraïben, voor bijzondere prestaties op het gebied van cultuur en ontwikkeling. Voorwaarde voor een prijs is de uitmuntende kwaliteit van het werk van een laureaat; de belangrijkste overweging voor toekenning is de toegevoegde waarde van het werk voor cultuur en samenleving in bredere zin. Het Prins Claus Fonds hanteert een breed cultuurbegrip waarin plaats is voor alle artistieke en intellectuele disciplines, wetenschap, media en educatie.

Zie ook: www.mysakenya.org