Gemeente Voorburg-Leidschendam


Actuele reisinformatie in haltes tramlijn 15 in Ypenburg

Persbericht, Stadsgewest Haaglanden, 3 februari 2004
---

Dynamische reizigersinformatie

Actuele reisinformatie in haltes tramlijn 15 in Ypenburg DEN HAAG, 2 februari 2004 Op maandag 2 februari 2004 heeft portefeuillehouder Verkeer en Vervoer van het stadsgewest Haaglanden, dhr. B.J. Bruins, de eerste lichtkrant in werking gesteld bij de halte Laan van s-Gravenmade.

Lichtkrant

De lichtkrant geeft actuele reisinformatie van tramlijn 15. Langs de route van tramlijn 15 zijn in totaal acht lichtkranten geplaatst met dynamische reizigersinformatie. Via deze lichtkranten, die in opdracht van het stadsgewest Haaglanden zijn geplaatst in de abris in het Ypenburgse gedeelte van deze tramverbinding, kunnen reizigers zien hoe laat de eerstvolgende trams arriveren.

Eerder heeft het stadsgewest al twee lichtkranten geplaatst op de haltes aan de
Dr. Kuyperstraat in Den Haag die al ruim anderhalf jaar naar tevredenheid werken.

Met dit systeem, waarbij de gegevens via GPS (Global Positioning System) worden doorgegeven, is het technisch ook mogelijk om reizigers via internet en mobiele telefoon
de exacte aankomst- of vertrektijd te bieden van tramlijn 15 bij een specifieke halte.
Informatie via internet en mobiele telefoon is ook voor tramlijn 16 beschikbaar omdat deze lijn in de nieuwe dienstregeling is gekoppeld aan tramlijn 15. Voor de tramlijnen 1 en 9 en buslijn 25 biedt HTM al sinds januari 2002 de mogelijkheid om actuele reisinformatie via internet of mobiele telefoon te ontvangen. Dit project Mobiel, ontving in 2002 de Rover Reizigersprijs dat als thema Reisinformatie via de digitale snelweg had. Deze service is nu uitgebreid naar tramlijn 15/16.

Daarnaast kunnen reizigers in geval van calamiteiten of bijzonderheden snel geïnformeerd worden over de oorzaak van de verstoring en eventueel geadviseerd worden over alternatieven. Onnodig wachten behoort hiermee tot het verleden. De lichtkranten zijn geplaatst bij de volgende haltes, richting Nootdorp: haltes Hoornbrug en Plesmanlaan. Richting Den Haag: haltes Scholeksterlaan, Plesmanlaan, Laan van Ypenburg, Laan van s-Gravenmade, Broekpolder en Hoornbrug.

Het stadsgewest Haaglanden streeft ernaar het aantal haltes met dynamische reizigersinformatie geleidelijk uit te breiden. Dat gaat in ieder geval op de haltes van RandstadRail gebeuren. Het uitbreiden op andere tramhaltes hangt af van de financiele mogelijkheden. Het plaatsen van de acht lichtkranten in Ypenburg wordt gedaan in het kader van het afronden van de bouw van tramlijn 15 die door het stadsgewest is aangelegd.

De kosten van aanschaf van deze lichtkranten zijn in de totale kosten van de aanleg van tramlijn 15 meegenomen.