De Unie


Beveiliging: Fusie tussen Falck en Securicor

3 februari 2004 - De geruchten die rondgaan over een eventuele wereldwijde fusie tussen Falck en Securicor berusten op waarheid.

Geruchten over Falck en Securicor kloppen!!
De geruchten die rondgaan over een eventuele wereld wijde fusie tussen bovengenoemde bedrijven berusten op waarheid. Kort na dit bekend werd heeft S. Koetloe, Vakbondsbestuurder bij Falck, heeft dit nagevraagd bij de directie van Falck in Nederland. De Nederlandse directie heeft aan S. Koetloe bevestigd dat er een fusie of samenwerkingverband tussen deze twee bedrijven van de directie uit Denemarken en Engeland aangekondigd is.
Aanvankelijk zou dit pas op de 16 februari naar buiten gebracht zijn maar het schijnt dat dit bericht sinds maandag in de kranten, zowel in Engeland als in Denemarken, te staan.
Het te vroeg lekken van deze fusie naar buiten kan een invloed hebben op de samenwerkings / fusie procedure, waardoor een en andere sneller uitgevoerd moet worden.

Wat is de effect van deze fusie in Nederland?

* Medewerkers:
Voor de medewerkers op de werkvloer verwacht ik vooralsnog geen drastische veranderingen. Maar ik sluit op dit moment niets uit in deze fase. Voor staf en hogere functies kan sneller wat veranderen door samenvoeging van sommige activiteiten. Er zullen hier en daar overlappingen ontstaan. Dat kan leiden tot boventalligheid van sommige medewerkers. Mocht het zover dreigt te komen dan zullen wij de nodige stappen ondernemen om een goed Sociaal Plan af te sluiten met beide bedrijven voor onze leden.
* Markt:
Falck behoort al heel lang tot een van de grootse beveiligingbedrijven in de wereld. In Nederland is Falck het grootste beveiligingsbedrijf met 7000 medewerkers. Met de aangekondigde fusie komen er ongeveer 4000 medewerkers er bij. Totaal zullen deze twee bedrijven 11000 medewerkers hebben. Dit is bijna de helft van mensen die op dit moment in de beveiligingssector werken.
Dat betekent een enorm (40% ) marktaandeel in Nederland. Een dominante rol door deze fusie voor deze bedrijven in de Nederlandse markt onvermijdbaar. Dit zal ook in Europa niet anders liggen vermoed ik.
De vraag hierbij is of de NMA dit goed zal keuren. Deze vraag geldt ook voor de Europese mededingautoriteiten.

Hoe nu verder?
Wij hebben met de directies van beide bedrijven afgesproken dat wij op tijd geïnformeerd zullen worden over de verdere ontwikkelingen. Waar nodig zullen wij in overleg treden om een en ander nader te bespreken. Zo zullen wij onze leden ook blijven informeren over deze ontwikkelingen.

Word lid van De Unie
Voor de niet leden is het nog niet te laat om lid te worden bij de Unie en zo ook de ontwikkelingen op de voet te kunnen blijven volgen. Word lid van De Unie!

Suat Koetloe
Bedrijfsgroepvoorzitter Beveiliging


* Falck Newsletter 2-2004

dinsdag, 3 februari 2004