PLAN NEDERLAND

Al meer dan een half miljoen euro voor drinkwater in Kenia

Schaatsen en Zwemmen voor Water 2003 groot succes

Amsterdam, 3 februari 2003- De landelijke, door Plan Nederland georganiseerde scholierenactie Schaatsen en Zwemmen voor Water, die afgelopen november plaatvond, heeft tot nu toe al meer dan 650.000 euro opgebracht. In april is bekend hoeveel de ruim 39.000 scholieren van 486 Nederlandse basisscholen die mee hebben gedaan in totaal bij elkaar hebben gezwommen en geschaatst.

Gesponsord door ouders, familieleden en kennissen, schaatsten en zwommen de scholieren zich het hart uit het lijf om geld bij elkaar te brengen voor een grootschalig drinkwaterproject in Kenia.

In Kenia valt bijna acht maanden per jaar geen druppel regen. En als het regent tijdens de twee jaarlijkse regenperiodes, valt er in dit Oost-Afrikaanse land zoveel water, dat de kurkdroge grond het niet op kan nemen. Via modderstromen baant het water zich een weg en blijft staan in poelen, een ideale broedplaats voor malariamuggen. Door de harde regen komen bovendien stukken land blank te staan of slaat de grond weg.

Veel kinderen hebben door dit hollen-of-stilstaan van de natuur geen toegang tot voldoende schoon drinkwater. Met de opbrengsten van de actie Schaatsen en Zwemmen voor Water start Plan in Kenia daarom met het verbeteren van de drinkwatervoorziening. Dit gebeurt onder meer met het slaan van waterputten, het aanleggen van een systeem voor het opvangen van regenwater en een irrigatiesysteem. Behalve schoon drinkwater, krijgen zo'n 60.000 kinderen en hun families in Kenia hiermee ook toegang tot water voor hun vee, het huishouden en voor hun landbouwgewassen.

Blof zingt voor water
De populaire Zeeuwse popgroep Blof schaarde zich achter de actie Schaatsen en Zwemmen voor Water. In oktober brachten zij een bezoek aan het projectgebied in Kenia en traden zij op tijdens het door Plan georganiseerde Dance4Water-concert. Samen met de Keniaanse zanger Harry Kimani speelde Blof daar voor ruim 15.000 Kenianen de Swahili-versie van hun bekende nummer 'Omarm me'. Dit nummer - in het Swahili 'Nishike'- zal in Nederland voor het eerst te horen zijn tijdens de uitverkochte concerten van Blof in de Rotterdamse Ahoy op 3 en 4 februari.

Om het belang van schoon drinkwater ook in Nederland onder de aandacht te brengen, zullen medewerkers van Plan daar aanwezig zijn om de concertbezoekers informatie te geven over de projecten van Plan, in Kenia en in de andere landen waar Plan werkt.


------------------------- Einde persbericht
-----------------------------

Plan
Plan Nederland is lid van de internationale koepelorganisatie Plan, met leden in 16 fondsenwervende landen. Plan is een kindgerichte, humanitaire ontwikkelingsorganisatie met activiteiten in 45 programmalanden. De primaire doelstelling van Plan is het realiseren van structurele verbeteringen in de levensomstandigheden van kansarme kinderen in ontwikkelingslanden door middel van kindgerichte programma's en projecten in de directe leefomgeving van kinderen.

Noot voor de redactie,