Socialistische Partij

Vragenuurtje: Agnes Kant confronteert kabinet met ontslagen in Thuiszorg


03-02-2004 * SP-Kamerlid Agnes Kant confronteert vanmiddag staatssecretaris Ross (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) met de ontslagen in de Thuiszorg, die de laatste weken zijn aangevraagd. De ontslagen zijn een gevolg van de rigoureuze bezuinigingen van het kabinet. De SP vindt dat het hier gaat om oerdomme bezuinigingen.

Kant: "Wat is opgebouwd om de wachtlijsten weg te werken en mensen goede hulp te geven zodat ze langer thuis kunnen wonen, wordt nu weer om zeep geholpen. Het gevolg zal zijn dat mensen ongewild sneller naar het verzorgingshuis of verpleeghuis moeten, de zorg duurder wordt en de wachtlijsten weer zullen groeien."

Door verschillende kabinetsmaatregelen moeten thuiszorginstellingen het structureel met 10 procent minder geld doen. Vele instellingen hebben vacaturestops ingesteld en tijdelijke contracten worden niet verlengd. Bij diverse instellingen zijn sinds 1 januari 2004 ontslagen aangevraagd bij het CWI. Terwijl de afgelopen jaren miljoenen zijn geïnvesteerd om personeel te werven, gaan nu weer vele banen weer verloren.

Eerder ontstond grote ophef over de duizenden opzeggingen van de thuiszorg door mensen die de gestegen eigen bijdragen niet langer konden betalen. De thuiszorginstellingen houden hun hart vast voor de gevolgen wanneer de mensen in maart de daadwerkelijke rekening op de mat krijgen en alsnog de zorg opzeggen.

Het vragenuurtje begint om 14:00 uur en is te volgen op Nederland 2 en via www.tweedekamer.nl