FNV BONDGENOTEN

Prijzenslag domineert inzet bond in supermarkt CAO

Een betere bezetting van de winkel en een einde aan het gesjoemel met het inroosteren van ADV-uren. Dat willen leden van FNV Bondgenoten in de supermarktenbranche afspreken in de nieuwe CAO. Als gevolg van de prijzenslag zetten werkgevers steeds minder personeel in per winkel. Er is dikwijls geen leidinggevende aanwezig en er wordt teveel ongekwalificeerd personeel ingezet. Werknemers voelen zich daarom soms onveilig en willen daar door middel van afspraken in de CAO verandering in brengen.
Daarnaast willen de medewerkers dat werkgevers niet naar eigen goeddunken hun ADV-uren wegwerken in de roosters. Ook dit is sinds de prijzenslag verergerd: werknemers willen zelf zeggenschap over hun vrije tijd hebben.
De leden van FNV Bondgenoten konden zich door middel van een enquête uitspreken over de onderwerpen die zij het belangrijkst vinden voor de nieuwe CAO. Bestuurder Jos Brocken van FNV Bondgenoten: 'Het blijkt dat veiligheid en zeggenschap hot items zijn voor de medewerkers in supermarkten. We hebben met de werkgevers al veel afspraken gemaakt rondom veiligheid, maar die worden in de praktijk niet altijd nagekomen. Vaak moet er eerst iets gebeuren voordat er actie wordt ondernomen. Wij willen dan ook dat er een campagne komt waarin de naleving van die afspraken centraal staat. Dat werkgevers nu als gevolg van de prijzenslag beknibbelen op de bezetting van de winkel leidt bij onze leden tot een krachtig signaal dat het met de naleving niet goed gaat. Werkgevers beweren dat zij de problemen rond winkelcriminaliteit zeer serieus nemen. Dan zeggen wij: laat de zaak niet over aan een tiener met een tijdelijk contract, sluit de winkel als er geen getrainde leidinggevende in de winkel is.' De bond wil daarnaast dat elke werknemer per jaar een dag geschoold wordt op het gebied van veiligheid.
Werknemers willen ook meer zeggenschap, zo blijkt uit de enquête: 'Mensen balen ervan, dat de werkgever hun ADV-uren inroostert op een moment dat het hem uitkomt zonder te overleggen met de werknemer. We horen steeds meer van leden dat er sinds de prijzenslag steeds meer misbruik hiervan wordt gemaakt door werkgevers. We willen de voorkeur van mensen om hun ADV op te nemen in hele of halve vrije dagen beter in de CAO vastleggen.'

Andere onderwerpen die op het verlanglijstje van FNV Bondgenoten staan zijn o.a. een vergoeding voor de gestegen ziektekosten en daarnaast een door de baas betaald vakbondslidmaatschap.
De eerste onderhandelingen over de nieuwe supermarkt CAO, die geldt voor ongeveer 200.000 werknemers, vinden plaats op 19 februari a.s.

Meer informatie:
Jos Brocken, bestuurder Supermarkten FNV Bondgenoten
020- 5856175 of 06-22973943 (vanaf 15.30 uur) Nathalie Koopman, voorlichter FNV Bondgenoten

030-2738389 of 06-51406105


03 feb 04 14:00