GGD Rotterdam e.o.


HIV sneltest bij de GGD Rotterdam nu ook s avonds

Wegens grote aanloop nu extra spreekuren voor HIV sneltest Bij de GGD Rotterdam e.o. is het sinds 1 december jl. mogelijk om via een sneltest op een betrouwbare manier te testen op HIV. Dat betekent dat het gesprek, de bloedafname via een vingerprik en de uitslag van de HIV-test binnen een uur plaatsvinden.

De cliënt die niet besmet is met HIV weet dat direct. De spreekuren zijn tot nu toe druk bezocht. Daarom heeft de GGD besloten om een extra middag- en per 5 februari een avondspreekuur open te stellen. De HIV sneltest is voor mensen die risico hebben gelopen op HIV, een HIV-test willen laten doen, maar geen week willen wachten op de uitslag. Is de test positief dan is het altijd nodig om een tweede (bevestigings)test te doen om een besmetting met het HIV-virus aan te kunnen tonen.
Iemand die onveilig heeft gevreeën, heeft risico gelopen op HIV. Drie maanden na een onveilige sekscontact kan men testen op HIV. Het is belangrijk om in een vroeg stadium te weten of men met het HIV is geïnfecteerd.. Men kan dan in samenspraak met een arts het beste moment uitkiezen om met medicijnen te beginnen. Van een verhoogd risico is sprake bij:

Mensen die veel wisselende partners hebben (gehad);

Mensen die een biseksuele partner hebben (gehad);

Mensen afkomstig uit een gebied waar veel HIV voorkomt: onder meer Afrika ten zuiden van de Sahara, het Caribisch gebied en delen van Zuidoost Azië;

Mannen die seksueel contact hebben (gehad) met mannen;

Mensen die een partner uit één of meer van de hierboven genoemde groepen hebben (gehad).

Het gaat voorlopig om een proef van een half jaar, financieel mogelijk gemaakt door Stichting Aids Fonds.
Voor een HIV-sneltest kunnen mensen terecht bij het speciale spreekuur wekelijks op donderdagmiddag en om de twee weken op maandagmiddag en donderdagavond bij de GGD Rotterdam, Schiedamsedijk 95, Rotterdam. Hiervoor moet een afspraak worden gemaakt via het telefoonnummer: 010-4339 527.
De HIV sneltest kost 30 euro.