Openbaar Ministerie

Landelijk Parket, 3 februari 2004

Nationale Recherche houdt 11 medewerkers bagagekelder Schiphol aan

In een onderzoek naar de betrokkenheid van medewerkers in de bagagekelder van Schiphol bij de invoer van cocaïne heeft de Nationale Recherche gisteravond en vanmorgen 11 verdachten aangehouden.

KLM-personeel dat werkzaam is in de bagagekelder is vermoedelijk een belangrijke schakel om ingevoerde drugs van de luchthaven te krijgen en verder te transporteren.
In het onderzoek is gebleken dat de medewerkers koffers met cocaïne uit de bagagestroom haalden en de drugs vervolgens in (rug)tassen en soms ook dozen buiten het beschermde gebied brachten.

Tijdens het onderzoek is 117 kilo cocaïne in beslag genomen, zowel op Schiphol als op het vliegveld van Aruba. Bovendien is een verdachte aangehouden in België met 104 kilo cocaïne in zijn auto.

De aangehouden verdachten zijn afkomstig uit Amsterdam (5), Lelystad (1), Rotterdam (2), Haarlem (1), Purmerend (1) en Diemen (1). Met het oog op de ontneming van criminele winsten is bij de doorzoeking van hun woningen beslag gelegd op luxe goederen, personenautos en een geldbedrag van 23.000 euro. Bovendien zijn een automatisch vuurwapen en een doos munitie in beslag genomen.

Schipholpas

De luchthaven Schiphol kent een voor iedereen vrij toegankelijk gebied en een beschermd gebied, dat uitsluitend toegankelijk is voor geautoriseerde personen. Zij beschikken over een zogenaamde Schipholpas. De medewerkers in de bagagekelder kunnen met een minimale controle de grens met het beschermde gebied passeren. Een Schipholpas wordt niet verstrekt als iemand een strafblad heeft of minder dan vijf jaar in Nederland woont.

Gemiddeld wordt er per koffer 15 - 20 kilo drugs vervoerd. Op deze manier wordt een aanzienlijke hoeveelheid verdovende middelen ingevoerd in Nederland. Het luchthavenpersoneel vormt daarmee een onmisbare schakel in de criminele keten, waarvan de georganiseerde misdaad profiteert.

Schiphol is een van de aandachtsgebieden van de Nationale Recherche, die met de Koninklijke Marechaussee op de luchthaven permanent onderzoek doet naar georganiseerde criminaliteit. In het onderzoek in de bagagekelder is samenwerking met KLM Security Services en Amsterdam Airport Schiphol van groot belang geweest.

Bij de aanhoudingen en doorzoekingen zijn vandaag zon 150 politiemensen ingezet van de Nationale Recherche, de Koninklijke Marechaussee, de Fiod-ECD en de regiokorpsen Kennemerland en Amsterdam-Amstelland. De doorzoekingen stonden onder leiding van vijf rechters-commissarissen. Het onderzoek wordt geleid door het Landelijk Parket.

De 11 aangehouden verdachten zijn in verzekering gesteld en worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris in Haarlem. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Voor informatie: Wim de Bruin