Politie Groningen

Politie houdt jongeren aan na gewelddadigheden in Stadskanaal (03/02/04

Stadskanaal 03-02-2004 - Met de aanhouding van vier knapen in de leeftijd van 15, 16 en 17 jaar uit Stadskanaal heeft de politie ruim 70 zaken van fietsdiefstallen, bedreigingen, ernstige vernielingen, inbraken en andere vormen van geweldpleging opgelost. De zaken speelden zich de afgelopen vier maanden af in Stadskanaal.

De 17-jarige jongen wordt gezien als de leider. Hij heeft een justitieel verleden en zit op dit moment in bewaring. Het onderzoek is nog in volle gang en richt zich momenteel op verdachten, die in wisselende samenstelling met de drie verdachten op pad zijn geweest. De politie heeft tot nu toe 40 aangiften kunnen brengen bij de zaken waarover de jongeren hebben verklaard. Van de andere dertig zaken, die de jongeren bekenden, is vermoedelijk geen aangifte gedaan.

Uitgebreide informatie
Het onderzoek werd opgestart na uitgebreide informatie van de buurt- en jeugdagenten in Stadskanaal over de handel en wandel van de vier hoofdverdachten. De politie had tevens diverse klachten en signalen binnengekregen. Op grond hiervan kon het viertal als verdachte worden aangemerkt. Medio januari konden de knapen worden aangehouden en later in verzekering worden gesteld.

De gewelddadigheden vonden plaats in geheel Stadskanaal. De bedreigingen vonden voornamelijk plaats door de 17-jarige knaap. Zo bedreigde hij onder meer in zijn woonomgeving andere jongens en meisjes met een mes. De vernielingen en inbraken pleegden de knapen met elkaar. De modus operandi van het viertal varieerde van het ingooien van ramen van personenautos en telefooncellen tot het ingooien van ramen van bestaande gebouwen op bouwterreinen. Zo vernielde men grote thermopaneruiten van een supermarkt aan de Oude Markt door deze ruiten met een stuk tegel in te gooien. Ook ruiten van een school aan de Hoofdkade en instellingen aan de Navolaan en de Meester Neuteboomstraat moesten het ontgelden. Verder vernielden ze tientallen meters hekwerk en pas gemetselde muren op bouwterreinen.

Inbraken
Naast de hiervoor genoemde vernielingen braken de jongeren ook in bij autos om vervolgens onder meer audioapparatuur weg te nemen. Andere inbraken vonden plaats in bouwketen. Verder braken ze vijf keer zogenoemde tweelingpostbussen aan de Nederlandlaan, de Abelenhage en de Stationslaan open. De post werd vervolgens weggemaakt. Een andere liefhebberij was het stelen van kentekenplaten van geparkeerde autos. De platen hingen zij als een soort trofee op in hun kamer. De totale schade van de inbraken en vernielingen wordt geschat op 17.000 euro.

Grote dadendrang
De dadendrang van de 17-jarige hoofdverdachte ging behoorlijk ver. Samen met zijn 15-jarige kompaan stal hij een volle gasfles van 25 kilo uit een bouwkeet en gooiden zij de fles bij de Rode Loper op de rijbaan van de Provincialeweg N366. Een personenauto en een vrachtauto moesten sterk remmen om het obstakel te ontwijken. Door de luchtverplaatsing van de vrachtauto rolde het gevaarte de berm in, waardoor erger werd voorkomen. Ook de vernieling van sommige autos gebeurde grondig. Zo werd van een bestelauto het achterraam ingeslagen, een band lek gestoken en de achterdeur met een ijzeren voorwerp vernield. De 15-jarige knaap was onder meer betrokken bij een brand bij het gemeentehuis. De brandweer kon nog maar net voorkomen dat de brand oversloeg naar het pand. De knaap gebruikte een jerrycan, gevuld met benzine, voor het stichten van het vuur.

Het onderzoek is nog niet afgerond en duurt nog voort. De politie sluit nieuwe aanhoudingen in deze zaak niet uit. Daarnaast wordt onderzocht of de aangehouden knapen nog in aanmerking komen voor andere geweldplegingen.