Gemeente Voorburg-Leidschendam


Mammoetkies gevonden in Voorburg

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 3 februari 2004
---

Bij het delven van een graf op de Oosterbegraafplaats aan de Rodelaan in Voorburg is een mammoetkies gevonden. Het is waarschijnlijk de eerste mammoetkies van een wolharige mammoet (mammuthus primigenius) die in Leidschendam-Voorburg aan de oppervlakte is gekomen.

Het betreft een kies met een aantal verticale lamellen; de kies is tien centimeter hoog, breed en diep en weegt ruim twee kilo. Volgens nationaal natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden is het een kies uit de rechter onderkaak, vóór de verstandskies. Er waren geen kauwvlakken meer aanwezig. De ouderdom van deze kies wordt geschat op tien- tot dertienduizend jaar.

Deze voor Leidschendam-Voorburg bijzondere vondst is niet uniek; in Zuid-Holland is zo´n veertig keer eerder een mammoetkies gevonden. De Oosterbegraafplaats is niet de plek waar de mammoetkies zo´n tienduizend jaar lang heeft gelegen; de herkomst blijft echter onzeker.

Mogelijk lag de kies oorspronkelijk op de plaats, waar nu de Sijtwendetunnel onder de Vliet ligt. Bij de uitbreiding van de Oosterbegraafplaats in 1999 is namelijk ongeveer vierduizend kubieke meter gebruikt van het bij de aanleg van de tunnel vrijkomende zand uit de pleistocene zandlaag op een diepte van tien tot twaalf meter.