Haagse Hogeschool

Persbericht, 3 februari 2004

Het Expertisecentrum Bewegingstechnologie start comfortonderzoek Easy Bikes

In samenwerking met Gazelle en Giant is het Expertisecentrum Bewegingstechnologie van de Haagse Hogeschool met een comfortonderzoek van zogenaamde Easy Bikes gestart.

Het afgelopen jaar introduceerden Giant en Gazelle als eerste grote fietsfabrikanten in Nederland de zogenaamde Easy Bikes. Deze fietsen vormen een nieuwe categorie die het best te karakteriseren is als een tussenvorm van de gewone fiets en de ligfiets. Easy Bikes hebben een volledig andere fietshouding die zowel het opstappen vergemakkelijkt als het afsteunen met de voeten op de grond (bijvoorbeeld bij een stoplicht). Dankzij de aanwezigheid van een rugleuning is de zit comfortabel en is de kans op rugklachten en/of zadelpijn kleiner.

Harry Oonk en Martijn Schaaper van het Expertisecentrum Bewegingstechnologie (ECBT) van de Haagse Hogeschool hebben Giant en Gazelle voorgesteld een onderzoek in te stellen naar het gebruikscomfort van de nieuwe Easy Bikes. Een dergelijk onderzoek past perfect bij ons centrum, waar we samen met het bedrijfsleven werken aan projecten die ook voor onze studenten waardevol zijn aldus Harry Oonk, coördinator van het Expertisecentrum Bewegingstechnologie.

Zowel Gazelle als Giant hebben veel belangstelling voor dit onderzoek, waarbij de nieuwe geveerde Easy Bikes, een Revive LX van Giant (euro 1149,--) en een Easy Glider (euro 1095,--) van Gazelle, zullen worden vergeleken met een gewone, geheel geveerde fiets de Medeo AirGlider (euro 1189,-) om een goede vergelijking te kunnen maken.

Parameters die in het onderzoek de aandacht verdienen zijn onder andere: Gebruikersgemak, instelbaarheid, zitcomfort, veiligheid, stuurgedrag, stabiliteit, trapefficiëntie, uitstraling en vormgeving, parkeergemak en diefstalpreventie. Ook zal een aantal proefpersonen de Easy Bikes en de gewone fiets een aantal dagen in hun normale woon-werkverkeer testen om zo een beeld te krijgen van de praktische toepasbaarheid.

Het onderzoek zal ongeveer 3 maanden in beslag nemen.