PERSBERICHT - 2004-02-02

Boekingen voor zomervakantie fors achter

Bij de reisbureaus in ons land loopt het aantal boekingen voor zomervakanties 14 procent achter ten opzichte van vorig jaar. Nederlanders gaan ook iets minder op wintersport, maar de vliegreizen naar Turkije en verrre bestemmingen vertonen wel een sterke groei.

De wintersneeuwboekingen lopen 1% achter ten opzichte van vorig jaar. Daarbij doen sommige landen het veel beter dan andere. Vooral Duitsland (+22%), Italië (+8%) en Tsjechië (10%) scoren goed als wintersportland.

Dat blijkt uit cijfers van het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR). De organisatie voor de reisbranche constateert wel een verbetering, want bij de vorige meting liepen de wintersneeuwboekingen nog 8% achter.

De boekingen van vliegreizen in het winterseizoen lopen met 5% voor, wat vooral te danken is aan de populariteit van vliegreizen naar verre landen (+25%) en Turkije (31%) als winterbestemming. Spanje (-9%) en Portugal (-18%) worden daarentegen geconfronteerd met een forse daling.

De boekingen voor het zomerseizoen (1 april 1 november) lopen met 14% achter. De ANVR tekent daarbij aan, dat het beeld iets vertekend wordt door de vergelijking met de erg goede start vorig jaar. De vliegvakanties blijven 19% achter, de busvakanties 10% en autovakanties 11%. "Maar als de advertenties van reisondernemingen blijven lokken kan dit met nog vele maanden voor de boeg ten positieve wijzigen," aldus liet de ANVRoptimistisch weten.