Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Recherche-onderzoek: zeker 36 autodiefstallen opgelost
Publicatiedatum: 03-02-2004

De regionale recherche van de politie Gelderland-Midden heeft eind januari proces-verbaal opgemaakt na een onderzoek naar de handel en wandel van drie mannen uit Nijmegen, die in verhoren hebben bekend betrokken te zijn geweest bij ten minste 36 autodiefstallen in diverse steden in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

De recherche startte het onderzoek in november 2003 naar aanleiding van de diefstal van drie Volkswagen Transporters vanaf de Nieuwgraaf in Duiven. Het recherche-onderzoek richtte zich op basis van binnengekomen informatie op twee mannen van 35 en 43 jaar, die regelmatig op pad zouden zijn gegaan om de voertuigen te stelen. Een 34-jarige man uit Nijmegen wordt verdacht van heling. De drie werden op 20 januari aangehouden in Nijmegen.
De autodiefstallen vonden in de regel plaats op grotere parkeerterreinen; de betrokkenen zouden de auto's op grove wijze hebben geopend en hebben afgeleverd op diverse sloopterreinen in Nijmegen. Nadat de bruikbare onderdelen werden gestript, werden alle auto's vernietigd.
De autodiefstallen vonden met name plaats in Duiven (5), Nijmegen (5), Ede (5), Arnhem (4) en Doetinchem (4). Andere diefstallen vonden plaats in Den Bosch, Elst, Roermond, Zaltbommel, Zevenaar, Rhenen, Veghel en Heteren. In 23 gevallen ging het om een voertuig van het merk Volkswagen (waarvan twaalf behoorden tot de categorie bedrijfswagens).
De verdachten verklaarden de opbrengst (enkele honderden euro's per voertuig) te hebben gebruikt voor de aanschaf van drugs en drank. De 35- en 43-jarige Nijmegenaren zitten in gevangenhouding; de 34-jarige is vorige week heengezonden.

Het team van de regionale recherche bestond uit tien rechercheurs.

Politie Gelderland-Midden / Divisie Justitiële Zaken Bureau Communicatie - Ronald van der Leeden
Telefoon: 026 - 3524721