Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Ouder-Amstel, 3 februari 2004

Beter verblijfsklimaat door realisatie woningen en wijzigen verkeersstroom

AM geeft impuls aan centrum Ouderkerk aan de Amstel

De gemeente Ouder-Amstel en AM Grondbedrijf (onderdeel van Amstelland MDC) hebben op 2 februari de samenwerkingsovereenkomst voor de versterking van het centrum van Ouderkerk aan de Amstel getekend. Dit project, dat naar verwachting in 2008 zal zijn afgerond, heeft een investeringsniveau van ruim E 20 miljoen.

Met de realisatie van het centrumplan krijgt de historische kern van Ouderkerk aan de Amstel de komende jaren een economische en sociale impuls. Een nieuwe routing van het verkeer zal de bereikbaarheid, mobiliteit en leefbaarheid in het centrum verbeteren. Daarnaast zal de realisatie van woningen voorzien in de vraag naar nieuwe en meer gevarieerde woonruimte in Ouderkerk.

Gebiedsontwikkeling

De gemeente Ouder-Amstel heeft de afgelopen jaren gronden en opstallen verworven om het centrumplan mogelijk te maken. AM Grondbedrijf coördineert de totale gebiedsontwikkeling, inclusief sloop, sanering en planvorming. AM Wonen ontwikkelt in het centrum circa 50 woningen in diverse prijsklassen, zowel grondgebonden woningen als appartementen. Zo zal een deel van de nieuwe huizen zijn gericht op ouderen die in Ouderkerk willen blijven wonen. De bouw van de woningen start naar verwachting in 2006. De laatste woningen zullen in 2008 worden opgeleverd.

Het centrumplan is gebaseerd op de stedenbouwkundige visie van de Berlijnse stedenbouwkundige Rob Krier. Het ontwerp van de nieuwe bebouwing zal nauw aansluiten bij de bestaande bouwstijl in Ouderkerk.

Prijsvraag

Voor de ontwikkeling van het centrumplan schreef de gemeente Ouder-Amstel in 2001 een prijsvraag uit. Hieraan nam een tiental combinaties van ontwikkelaars en architecten deel. Na een selectieprocedure werd het plan van AM verkozen, mede omdat zij beschikt over expertise op het vlak van grondontwikkeling en een van de grootste aanbieders van woningen in Nederland is.

Profiel AM

AM (Amstelland MDC) is op Europese schaal actief in de gebiedsgerichte ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren(parken). De beursgenoteerde onderneming, met een omzet van E 847 miljoen en een nettoresultaat van E 52 miljoen in 2002 (waarin MDC vanaf 1 juli is geconsolideerd), heeft een vooraanstaande positie in vastgoedontwikkeling in Europa. AM heeft projecten in ontwikkeling in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Spanje, Portugal, Tsjechië en Groot-Brittannië. Deze zijn toegesneden op de leefstijlen van de consument en respecteren en versterken de lokale cultuur.

Noot voor de redactie,