Openbare Bibliotheek Oss

2 februari 2004

Tentoonstelling in de bibliotheek Oss over politiekeurmerk veilig wonen

Van dinsdag 3 februari tot en met vrijdag 5 maart a.s. is er in de Bibliotheek Oss een tentoonstelling te zien over het Politiekeurmerk Veilig Wonen, samengesteld door de Politie Brabant-noord. In Nederland is de gemiddelde tijd die een inbreker kwijt is om een raam of deur te forceren slechts 20 seconden! Aandacht voor inbraakpreventie is geen overbodige zaak en het keurmerk is daarbij een uitgangspunt.
De tentoonstelling is gratis te bekijken tijdens openingsuren van de Bibliotheek Oss.

Politiekeurmerk VEILIG WONEN
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen is een keurmerk dat wordt afgegeven voor woningen en wijken die voldoen aan een voorgeschreven pakket van eisen rond (sociale) veiligheid en inbraakpreventie. Tevens is het keurmerk erop gericht om de woonomgeving veiliger te maken en de sociale controle terug te brengen.
Huurders en eigenaren van bestaande en nieuw te bouwen huizen kunnen hun woning aanpassen aan de politie-eisen. Het gevoel van veilig wonen neemt toe; de kans op een geslaagde inbraak neemt af met ongeveer 95 % en de meeste verzekeraars geven korting op de premies van de inboedelverzekering zodra het Politiekeurmerk Veilig Wonen is toegekend. Dit betekent bijvoorbeeld dat ramen en deuren zijn aangepast en dat de sloten van de voordeur en de ramen minder makkelijk te forceren zijn.

Veilige woning
Ook door het nemen van eenvoudige maatregelen wordt inbraak voorkomen. Denk aan de deuren 's nachts op slot doen, ramen 's nachts of bij afwezigheid dichtmaken en afspraken met buren maken. Ga zorgvuldig om met sleutels, haal sleutels van deuren en ramen, berg ze goed op of hang ze uit zicht. Op de site www.politiekeurmerk.nl is meer informatie te vinden of neem contact op met het preventieteam. In Oss is dit team bereikbaar op het politiebureau onder telefoonnummer 0900 - 8844. Iedere inwoner van de gemeenten Oss, Bernheze, Lith en Maasdonk kan een vrijblijvend en gratis preventieadvies aanvragen voor een woning. Nadat de geadviseerde maatregelen zijn uitgevoerd, komt men in aanmerking voor het Certificaat Veilige Woning.

De tentoonstelling over het Politiekeurmerk VEILIG WONEN is de hele maand februari te bekijken op de begane grond in de Bibliotheek Oss.