Gemeente Waterland


Evean Zorg en Stichting Kinderopvang Waterland (SKW) gaan op initiatief van de gemeente Waterland vanaf 4 februari 2004 hun incontinentie- en luierafval gescheiden verzamelen. Dit levert aanmerkelijke milieu- en kostenbesparingen op. Om de instanties te ondersteunen heeft de gemeente besloten om gratis drie afvalcontainers ter beschikking te stellen. Woensdag 4 februari zal wethouder Stouten bij SKW het officiële startsein geven in de gemeente Waterland. Het afval zal gescheiden worden door de firma Knoweste uit Arnhem. Deze firma bezit de eerste grootschalige recycle-installatie van de wereld voor incontinentie- en luierafval.

Onderzoek
Het College van B&W heeft in 2002 besloten om in principe te streven naar het gescheiden inzamelen van het incontinentie- en luierafval afhankelijk van de kosten en organisatie, en definitieve voorstellen daaromtrent tegemoet te zien. De gemeente heeft hierop onderzoek gedaan en er is gebleken dat er inderdaad forse besparingen te behalen vallen.

Milieubesparingen
Door luiers en incontinentiemateriaal gescheiden in te zamelen, wordt er flink op het milieu bespaart. De SKW heeft berekend dat er ongeveer 5500 kg per jaar aan luierafval vrijkomt. Door dit afval te recyclen wordt er 47.850 liter water, 796 kuub gas en 2200 kg hout per jaar bespaard. Evean zal naar verwachting meer incontinentiemateriaal inzamelen en zal op jaarbasis dus ook een forse besparing doen.

Kostenbesparing
Naast het gegeven dat het gescheiden inzamelen beter is voor het milieu, bespaart het de twee deelnemende instanties ook nog geld. Omdat de gemeente gratis containers ter beschikking stelt, wordt het gescheiden inzamelen financieel nog aantrekkelijker voor de stichtingen.

Landelijk Afval Plan & de gemeente Waterland
Op landelijk niveau wordt reeds in 28 gemeentes luier-en incontinentie afval gescheiden ingezameld. Het Landelijke Afval Plan 2002-2012 (LAP) stimuleert het scheiden van afval aan de bron, bij de burger dus. Het LAP gaat daarnaast ook uit van het stimuleren van de nuttige toepassing van afvalstoffen en het optimaal benutten van de energie-inhoud van afval dat niet kan worden hergebruikt. De gemeente Waterland wil het gescheiden inzamelen van luier-en incontinentiemateriaal verder stimuleren en biedt de mogelijkheid tot gescheiden inzamelen ook aan andere kinderdagverblijven aan. Daarnaast streeft de gemeente in de toekomst naar eigen inzameling op de gemeentewerf.