Gemeente Eindhoven

Persbericht: 16-01-2004

Gratis cursus voor Mantelzorgers

Het Steunpunt Mantelzorg Verlicht Eindhoven start een gratis cursus voor mensen die meer met hun situatie en hun rol als mantelzorger willen doen. Het geven van mantelzorg verandert iemands leven vaak drastisch. Wanneer de zorgtaak intensief is en lang duurt, bestaat het gevaar dat mantelzorgers te zwaar belast worden. Daarom biedt het Steunpunt Mantelzorg Verlicht Eindhoven een cursus: Ik als mantelzorger aan.

De cursus bestaat uit ongeveer 10 deelnemers. De bijeenkomsten duren 2 uur en staan onder de deskundige leiding van mw. I. Snels en mw. C. Musch. Bij voldoende deelnemers start de cursus Ik als mantelzorger op woensdag 4 februari van 10.00 tot 12.00 uur. Men komt acht maal (eenmaal per twee weken) bij elkaar in De Kroon, Kronehoefstraat 21-29 te Eindhoven.

In 8 bijeenkomsten gaat u samen met andere mantelzorgers aan de slag. Het doel van de bijeenkomsten is zo goed mogelijk omgaan met de zorgsituatie waarin u zit.

* Welke gevoelens komen voort uit de zorg die u geeft?
* Welke gebeurtenissen veroorzaken spanningen? Wat zijn de mogelijkheden om hier mee om te gaan?

* Wat betekent opkomen voor jezelf, waar liggen de grenzen?
* Wat is wel te veranderen, wat is niet te veranderen?
* Hoe kan men voor zichzelf optimale mantelzorg verlenen?
* Op welke manier kan men ondersteuning vinden bij andere deelnemers?

* Waar loopt u tegenaan, wat wilt u anders doen?

Veel mantelzorgers krijgen het moeilijk omdat hun eigen leven in de knel komt of omdat de zorg lichamelijk of geestelijk erg zwaar wordt.

Altijd maar dat schuldgevoel, alsmaar die tegenstrijdige gevoelens. Ik houd van hem maar ik kan niet constant blijven geven, ik wil ook eens iets voor mezelf.

Ik sta altijd voor haar klaar maar niemand die dat ziet, nooit eens een arm om je heen en iemand die zegt wat fijn dat je dat doet.

Misschien dat het helpt, meer inzicht. Het gaat tenslotte niet vanzelf.

Ik wou dat ik het met iemand kon delen, dat je van elkaar kunt leren. Ik vraag me vaak af of ik het wel goed doe.

Waar begint mijn verantwoordelijkheid en waar houdt die op? Want je staat machteloos. Waar is het begin en waar is het eind?

Herkent u enkele van de bovenstaande uitspraken? Dan is deze cursus wellicht iets voor u!
Voor meer informatie en/of aanmelding kunt u contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg Verlicht Eindhoven, telefoon 040-2384579. U kunt hier ook terecht voor informatie over andere activiteiten voor mantelzorgers en wanneer u vragen heeft op het gebied van mantelzorg.

© 2004 Gemeente Eindhoven